Noordoostpolder

Bij-zondere tuinen gaan open

Appelhof, de Achtertuin, de oude Keurhof en Ellen's Tuin, samen de Bij-zondere tuinen zijn op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023  en op zaterdag 5 augustus 2023 open.
De vaste planten geven de tuinen steeds meer kleur. De tuinen variëren van stadstuin tot boerderijtuin, ieder met een heel eigen karakter. Ze liggen verspreid door de Noordoostpolder.

Kijk hier voor een sfeerimpressie van de tuinen (foto's van een paar jaar oud)

De tuinen zijn open van 10:00 tot 17:00 uur.
Er wordt entree gevraagd.

Appelhof

De tuin van Appelhof is gecreëerd op een voormalig fruitbedrijf met grote Engelse borders met veel verschillende vaste planten. Vanuit de voortuin komt men uit op een lager gelegen terras omringd met bloeiende planten en een karakteristiek tuinhuis. Er is een kleine groentetuin en een sfeervolle brocante schuur/winkel.

De Achtertuin

De Achtertuin is gelegen achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Wat eens een groot grasveld was , is omgetoverd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola met rozen en clematissen loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin ligt een grote vijver en hier bevindt zich ook het tuinhuis met veranda. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Hier is tevens een B&B.

De Oude Keurhof

De Oude Keurhof is gerealisserd op het voormalig erf met schuur en woning van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). Het woonerf van 7.500 m² heeft diverse rechte borders op kleur, waarvan de gespiegelde zonneborder, in de kleuren rood-oranje-geel meteen in het oog springt. Daarnaast is er onder andere een wat verzonken gelegen vijver, omringd door een pastelkleurige border, een wit met blauwe hoektuin en een border met moeilijke kleuren.
Achter het woonhuis bevinden zich een kas met zelf gezaaide en gestekte planten, een moestuin, fruit en notenbomen. Mooi beplante potten en hanging baskets complementeren deze vooral vrolijke tuin.

Ellen's Tuin

Ellen's Tuin is een stadstuin aan de rand van Emmeloord. De voortuin bevat veel grassoorten en euphorbia's. Na de geel witte borders langs de oprit is de achtertuin een verrassing. Hier valt de geluidswal achter in de tuin direct op. Deze is weelderig met bloemen, in blauwtinten en bloeiende struiken begroeid en via trapjes te beklimmen. Aan de achterzijde van de wal is afgelopen jaar een een schaduwtuin gecreëerd. De borders op het vlakke gedeelte liggen om een kleine natuurlijke vijver en een gazon. Deze zijn met diverse kleuren opgevuld. De smalle kronkelpaden lopen helemaal rond. Het snoepstraatje tegen de achterzijde van de garage is gevuld met kruiden en fruit.