Polderbloeibelevenissen

Ditmaal een ‘Poldergroeibelevenis’ van Ellen Molhoek. Zij is Groei & Bloei lid van onze afdeling en tevens een enthousiaste ‘volkstuinde

Volkstuin voor bloemen
Bij een volkstuin denken de meesten aan het telen van eigen groenten. Daar ben ik zelf geen uitzondering op. Meer dan 20 jaar geleden ben ik begonnen met een volkstuin, vooral om onbespoten groenten te kunnen telen. Ik wilde zoveel mogelijk uit eigen tuin eten, dus heb ik een paar jaar geleden nog een are grond erbij gehuurd, want 1 are is niet zoveel, althans als je veel uit eigen tuin wilt eten. Je moet er wel tijd voor hebben, dus die extra are heb ik pas gehuurd, toen de kinderen het huis uit waren. Gestimuleerd door mijn buurman met prachtige dahlia’s en chrysanten, toch ook eens wat bloemen gezet. Maar ja, bloemen nemen toch ook ruimte in, dus nog een are erbij gehuurd. Uiteindelijk besloten om gewoon 1 are alleen bloemen te zetten, variërend van dahlia’s, chrysanten, tot zonnebloemen, zinnia’s, phacelia, zomerasters en wilde bloemenmengsels. Behalve dat het heel goed is om op deze manier de bijenstand op de tuin te verhogen, is het gewoon heel leuk om vanaf juni tot november altijd een bos bloemen uit de eigen tuin op tafel te hebben. En ja het is ook heel leuk om biologisch verantwoorde bloemen op tafel te zetten, geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt. De consequentie is, dat je soms wat van de natuurlijke fauna mee naar binnen sleept, want ja; ook allerlei insecten en slakken, genieten graag van je bloemen.

Voor iedereen die graag vaak en veel wil bloemschikken met kleurrijke bloemen, is het te overwegen om een volkstuin te huren. Let wel: je moet van tuinieren houden en voldoende tijd hebben, want ook bij het telen van bloemen, is het aan te raden voldoende te wieden en de tuin goed te verzorgen. Je hoeft niet altijd te spitten. Zelf maak ik graag gebruik van de woelvork. Is wel pittig werken, maar je krijgt er geen rugpijn van. Lijkt het je leuk om een volkstuin te huren voor bloementeelt, maar vind je 1 are te veel, dan kun je altijd nog kijken of je samen met iemand anders een tuin kunt huren.

Mocht je interesse hebben in een volkstuin dan kun je je melden bij Henk van Zetten email: vanzettenhenk(at)gmail.com. Meer informatie is te vinden op de website van de volkstuinvereniging: http://volkstuinen-emmeloord.nl/

Westland, bollenstreek…Blik op de Tuin no. 850
Volkstuin: nat eind, slecht begin