Groentips & Groeninfo

Tongvaren; Asplenium Scolopendrium

Tongvarens zijn eigenlijk bijzondere varens; ze zijn zowel als kamerplant, als tuinplant te verkrijgen. Deze laatsten zijn goed winterhard: de – 22 van enkele jaren geleden deerde ze niet. De planten zijn, zoals dat heet: groenblijvend of wintergroen, maar dat is betrekkelijk. In het voorjaar is dat ‘groen’ meestal niet zo mooi groen meer. Dat hoort erbij:zo gauw de temperatuur een beetje aangenamer wordt, verschijnen uit het hart de nieuwe ‘tongen’. Het oude blad knip je er af: het stimuleert de groei van de nieuwe bladeren.
In de tuin zijn het opvallende planten, die met hun glanzend appelgroene bladeren prima zijn te combineren met andere varens, maar ook met mooie bladplanten zoals Helleborus- en grijsbladige Pulmonaria- en Brunnera variëteiten: samen zorgen ze ervoor dat een saaie schaduwborder wordt omgetoverd tot een sprekend geheel. Tongvarens houden van kalk en daardoor doen ze het prima in onze poldergrond. Op zich hebben ze niet zo veel grond nodig: ze doen het ook goed in muurspleten/-voegen.

Enkele soorten zijn:

Asplenium  scolopendrium:  een ruim 40 cm hoge varen met leerachtige bladeren. Aan de achterkant zitten dit blad vol sporen.
Asplenium scolopendrium Crispum Nobile met mooie gegolfde bladeren en sterk symmetrisch gekartelde randen.
Asplenium scolopendrium Angustifolia:  prachtige 30 cm lange donkergroene glanzende bladeren met sterk gerimpelde randen sieren deze varen.
Asplenium scolopendrium ‘Cristatum’  met gekroesd leerachtig blad dat zich aan de toppen op een opmerkelijke manier ‘vertakt’. Daardoor zien de uiteinden van de bladeren eruit alsof ze een soort hanenkam hebben.

Wies Voesten

meer

 

Naar het overzicht

 

 

 

15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag