Diversen

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder. Jaarverslag 2018

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder.

 

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder.

 

Jaarverslag 2018

 

 

 

Bestuur, website, Polderbloei en reiscommissie:

 

Voorzitter: Wim Feddes

 

Secretariaat: Anneke Neve/Doke Maris

 

Penningmeester: Bob Brug.

 

Ledenadministratie, Bloemschik-coördinator: Doke Maris.

 

Algemeen lid: Joany Troost.

 

Algemeen lid: Ank Nienhuis.

 

 

 

Polderbloei: redactie Joany Troost, vormgeving Hanneke Anema-Troost.

 

Beheer website: Antonie Neve/Tineke Barneveld

 

Reiscommissie: Elly Kloosterboer en Piet Boersma.

 

 

 

Terugblik op de activiteiten van 2018/2019.

 

 

 

ZAALAVONDEN:

 

 

 

12 maart, Jaarvergadering en lezing Modeste Herwig

 

Na een kort jaarverslag van de vereniging heeft de penningmeester  uitleg en verantwoording gegeven over de jaarrekening 2017 en is de begroting 2018 vastgesteld. De kascommissie heeft decharge verleent aan de penningmeester en er is een nieuw kascommissie lid benoemd voor 2018. We nemen in deze vergadering afscheid van Jan Giessen en Anneke Neve. Beiden worden bedankt voor hun grote inzet de afgelopen jaren. Als nieuw bestuurslid wordt benoemd Tineke Barneveld. Helaas heeft Tineke in de loop van het seizoen haar werkzaamheden als bestuurslid neergelegd.

 

Na de jaarvergadering gaf de landelijk bekende Modeste Herwig een interessante en inspirerende lezing over het gebruik van kleur in de tuin. Modeste had ook verschillende van haar boeken meegenomen, die ook gretig aftrek vonden.

 

 

 

 

 

8 mei, bloemschikavond met bloemisterij Kleefstra uit Emmeloord

 

De laatste avond van het seizoen 2017/2018 was al een voorbode van de lange warme zomer die nog zou volgen. Het was deze avond al erg mooi weer en dat maakt het altijd spannend of de opkomst goed zal zijn. De avond werd dit keer  verzorgd door bloemisterij Kleefstra uit Emmeloord en dat bleek in goede aarde te vallen, want de opkomst was groot. Leuk was dat we dit keer drie enthousiaste en betrokken schiksters aan het werk konden zien.  De dames hadden er zichtbaar veel plezier in en hadden zich ook grondig voorbereid, zodat ze de nodige stukken konden maken. Deze vielen goed in de smaak zoals ook wel bleek uit de verkoop van de loten. Helaas kon niet iedereen met een mooi stuk naar huis, maar de avond was zeker een succes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 september, een kijkje achter de schermen van de Keukenhof

 

Henk de Mooij, parkmanager van de Keukenhof wist ons deze avond te boeien met zijn verhaal over de gang van zaken in de Keukenhof. Hoewel we misschien gehoopt hadden op iets meer beelden van een bloeiende Keukenhof, was zijn verhaal over alles wat er komt kijken bij de jaarlijkse openstelling van de Keukenhof zo boeiend dat een groot deel van de bezoekers die avond tot dezelfde conclusie kwam: De Keukenhof, daar ga ik volgend jaar naar toe!

 

 

 

 

 

12 november, presentatie Doet Boersma

 

Kunstschilders Doet Boersma verzorgde deze inspirerende avond. Doet had een mooie presentatie waarbij zij op geheel eigen wijze de link wist te leggen tussen schilderkunst en groen/planten. Leuk was het om te zien dat deze avond ook een wat ander publiek trok. Naast de leden die wij geregeld terug zien op onze avond, waren er nu ook andere, meer (schilder)kunstminnende bezoekers.

 

 

 

 

 

11 december, Kerst-Bloemschikavond.

 

Onze jaarlijkse Kerstavond werd dit jaar verzorgd door Franka Roenhorst uit Groningen. Een creatieve duizendpoot die haar kijk op kerststukken liet zien. Leuk was het om te zien dat in de wereld van de professionele bloemschikkers minder met traditioneel kerstgroen wordt gewerkt, maar de kerstsfeer op andere wijze tot uitdrukking komt. De bezoekers die toch graag wat meer groen in de stukken wilden zien kwamen echter ook genoeg aan hun trekken. Onze eigen vergevorderde bloemschiksters maakten na de pauze ook ruim 10 bloemstukken, waarbij groen vaak een wat meer prominente rol had. Uiteindelijk kon er een groot aantal prachtige stukken verloot worden, waarbij er voor iedere smaak wel iets was.

 

Zoals altijd was de avond gezellig en kon men, onder het genot van een glaasje (gluh)wijn of sap en een lekker hapje, overal rustig rondkijken en inspiratie opdoen, gezellig bijpraten en/ of alvast wat leuke cadeautjes kopen voor de kerst bij een van de aanwezige stands.

 

 

 

4 februari, lezing door de Vlinderstichting

 

Onze eerste zaalavond in het nieuwe jaar werd verzorgd door Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting. Hij vertelde over het werk van de Vlinderstichting, die zich inzet voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Verder gaf hij een kijkje in de de levenswijze van vlinders en libellen. Een boeiende avond voor zo’n 50 bezoekers.

 

 

 

 

 

EXCURSIES EN OVERIGE ACTIVITEITEN

 

 

 

Groenmarkt

 

Op 14 april was onze afdeling vertegenwoordigd op de Groenmarkt in het centrum van Emmeloord. Helaas was de belangstelling niet erg groot.

 

 

 

Excursie Tulpenpluktuin

 

Op woensdag 24 april hebben we met 17 mensen een bezoek gebracht aan de Tulpenpluktuin in Marknesse. Een leuke opkomst en een gezellige avond, waarbij de deelnemers uitleg kregen over deze pluktuin en zelf hun tulpenboeket konden plukken/samenstellen.

 

 

 

 

 

Open Tuinen tijdens de Nationale Tuinweek en Open Tuindagen

 

Op 16 en 17 juni, tijdens de Nationale Tuinweek, waren er 6 open tuinen te bewonderen. Op 30 juni en 1 juli waren er de Open Tuindagen. Dit keer waren er tuinen in en rond Kraggenburg te bezichtigen. Behalve dat er veel verschillende soorten tuinen te bekijken waren, waren er in meerdere tuinen ook extra activiteiten/stands. Het weer werkte deze dagen goed mee, zodat we een groot aantal(zo’n 250)  enthousiaste bezoekers mochten verwelkomen en ook de nodige nieuwe leden konden noteren.  Voor leden van Groei & Bloei was de toegang tot de tuinen gratis.

 

 

 

Tegel eruit en plant erin .

 

Als afdeling Noordoostpolder hebben wij ook het afgelopen jaar weer meegedaan aan de actie “Tegel eruit, plant erin”. Op zaterdag 23 juni kon er bij Intratuin een tegel ingeleverd worden, in ruil hiervoor stelde Intratuin twee moestuinplanten beschikbaar per klant. Ook dit jaar werden er weer flink wat tegels ingeleverd. (ruim 60 stuks)  Met het ruilen van een tegel komen we tevens in actie tegen ‘versteende tuinen’.

 

 

 

 

 

Zeebodem Tuinconcerten.

 

In 2018 hebben we een tweetal Zeebodem Tuinconcerten georganiseerd. Deze bijzondere concerten krijgen steeds meer bekendheid, tot over de grenzen van onze polder, en trekken dan ook steeds meer bezoekers. Dit jaar vonden de concerten plaats op vrijdagavond 3 augustus en zondagmiddag 5 augustus. We waren te gast in de mooie en gastvrije Lancaster Garden van Ank en Harri Nienhuis. Op vrijdag trad  “Them Lewis Boys” op, die ons een swingende avond bezorgde met een eerbetoon aan de Rock ’n Roll legende Jerry Lee Lewis. De uitvoering op zondagmiddag had een meer ingetogen karakter en werd verzorgd door het strijkkwartet La Dolce Vita. Een prachtig optreden op een zonovergoten middag, wat de beleving extra bijzonder maakte.

 

 

 

Tuinenreis 2018

 

Op 28 juni is er een eendaagse tuinenreis georganiseerd naar Duitsland. De belangstelling voor deze reis was zeer groot en al snel was de gehuurde bus dan ook al volgeboekt. Bezocht werden de tuinen “Garten Moorriem”in Elsfleth en “Park der Gärten”in Bad Zwischenahn, het grootste voorbeeld-tuinenpark van Duitsland. Ook dit jaar werd deze mooie reis georganiseerd door Elly Kloosterboer en Piet Boersma.

 

 

 

 

 

Herfstfair

 

Zaterdag 6 oktober hebben we (alweer voor de 14e keer) opnieuw onze jaarlijkse herfstfair gehouden. Dit jaar konden we op een zonnige zaterdag een groot aantal bezoekers verwelkomen op onze beurs. Opnieuw was de organisatie (Wies Voesten, Lipkje Schat en Tineke Barneveld) er in geslaagd een gevarieerd beursaanbod samen te stellen. Er waren veel mooie producten te zien en te koop en er was ook, voor jong en oud, van alles te zien en  te beleven.  Ook de inwendige mens werd niet vergeten, op het gezellige binnenterras kon men terecht voor een kopje koffie of thee met een stukje van de inmiddels bekende lekkere vlaaien en tussen de middag kon men kiezen uit verschillende eigengemaakte lekkernijen. Wederom een gezellige en geslaagde dag, waarbij we dankzij de inzet van het bestuur en een grote groep vrijwilligers weer een mooie financiële buffer hebben op kunnen bouwen voor de clubkas. Mede hierdoor kunnen we ook het komende jaar weer de nodige activiteiten organiseren.

 

 

 

Eendaagse reis naar Beervelde.

 

Dit jaar werd in samenwerking met de afdeling Lelystad op zaterdag 13 oktober de eendaagse busreis naar Beervelde georganiseerd. Ook dit jaar was er een goede opkomst en werd er door de deelnemers genoten van al het moois dat er te zien was en werd er vooral ook driftig ingeslagen, zodat de bus met ‘dubbele lading’ weer terugreed.

 

 

 

Verlichte boerderijenroute NOP

 

Op 7,8,9 en 14,15,16 december was er de verlichte boerderijenroute in de NOP. Ook Groei & Bloei NOP had in een van de bezoekerslocaties een (onbemande) stand, met informatie over onze vereniging.

 

 

 

Kerstworkshop Kleefstra

 

Op 3 en 4 december werd er in samenwerking met  bloemisterij Kleefstra een Kerstworkshop georganiseerd in de winkel van Kleefstra. Een kleine 20 deelnemers maakten onder leiding een frame, dat vervolgens naar eigen inzicht versierd kon worden. Een gezellige avond voor de deelnemers, met een leuk resultaat, dat ook na de Kerst op verschillende manieren gebruikt kan worden.

 

 

 

Excursie tulpenbroeierij van Vilsteren

 

Op zaterdag 19 januari konden we met een enthousiaste groep belangstellenden terecht bij het bedrijf van Stef van Vilsteren. Hij gaf een boeiende rondleiding door zijn tulpenbroeierij en liet met trots zien waar het bedrijf, dat zijn opa in 1950 begon,

 

inmiddels tot uitgegroeid is.

 

 

 

Bloemschiklessen.

 

De belangstelling voor de bloemschikcursussen was dit jaar erg groot. Met name voor de beginnersgroep was er veel belangstelling. Er zijn cursussen op verschillende niveaus. De docenten zijn Co Orsel en Hannie Pepping. Alle lessen vinden inmiddels plaats aan de Lindeweg 6, in de gezellige cursusruimte van de Lancaster Garden.

 

 

 

De Polderbloei

 

Mede dankzij onze adverteerders konden wij ook het afgelopen jaar weer 4 x ons eigen mooie blad `De Polderbloei` uitgegeven. Hierin kunt u alles lezen over de activiteiten van onze afdeling. De interessante inhoud en de mooie vormgeving maken het ieder seizoen weer een feestje om het blad te ontvangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website en facebook.

 

Op onze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van onze afdeling, terugblikken op activiteiten met veelal foto’s en verder handige tips lezen op tuin en of groengebied.

 

Vorig jaar hebben al veel leden hun email adres aan ons doorgegeven hierdoor kunnen wij doormiddel van een nieuwsbrief leden nog beter op de hoogte houden van activiteiten. U kunt uw email adres eenvoudig doorgeven op de site van onze afdeling htp.//www.noordoostpolder.groei.nl

 

Onze afdeling heeft tevens een eigen facebook pagina, Groei&BloeiNoordoostpolder.

 

 

 

Tuinenkeuring en dorpenkeuringen

 

Dit jaar hebben we ook afscheid genomen van een aantal activiteiten die van oudsher door Groei & Bloei (in samenwerking met de Gemeente) werden georganiseerd. Na het stoppen van de tuinenkeuring is, in overleg met de werkgroep voor de dorpenkeuring, besloten ook met deze keuring te stoppen. Ook vanaf deze plek nogmaals dank aan de keurders voor hun jarenlange inzet !

 

 

 

 

 

Ledenaantal.

 

Het ledenbestand op 31 december 2017 was 328 leden. Op 31 december 2018 telt onze vereniging 314 leden. Na een stijging van het ledenaantal in de voorafgaande jaren zien we nu voor het eerst een afname. Hoewel het ons, door al onze activiteiten, lukt om regelmatig nieuwe leden te werven, verliezen we regelmatig toch ook leden. Een van de reden daarvoor is ook de vergrijzing van ons ledenbestand. Daarom proberen we ook vooral nieuwe jonge leden aan te trekken. Daarbij doen we ons best om een leuk en gevarieerd programma aan te bieden. Mocht u ideeën hebben voor activiteiten of andere zaken dan kunt u dit melden bij de bestuursleden tijdens een afdelingsavond of via de mail. Mailadressen kunt u vinden op onze website of voor in de Polderbloei.

 

 

 

Vrijwilligers.

 

Ook het afgelopen jaar hebben wij weer gebruik kunnen maken van de inzet van vrijwilligers, iedereen heel hartelijk bedankt !

 

Nu ons bestuur steeds kleiner wordt en het ons (tot op heden) niet lukt nieuwe bestuursleden te vinden, wordt de inzet van vrijwilligers steeds belangrijker. Zonder vrijwilligers zijn steeds meer activiteiten niet meer te organiseren.  Daarom, fijn dat jullie er zijn en we hopen de groep vrijwilligers het komende jaar uit te kunnen breiden, zodat we de vereniging bloeiend kunnen houden !

 

 

 

Jaarverslag 2018 opgemaakt door Doke Maris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat