Diversen

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder. Jaarverslag 2016.

Bestuur, website, Polderbloei en reiscommissie

  • Voorzitter: Wies Voesten. 

  • Secretariaat: Anneke Neve. 

  • Penningmeester: Bob Brug. 

  • Ledenadministratie: Meta Meindertsma. 

  • Bloemschik-coördinator: Doke Maris.

  • Algemeen lid: Joany Troost.
  • Algemeen Lid: Jan Giessen. 

  • Algemeen lid: Ank Nienhuis. 


·       

Polderbloei: redactie Joany Troost, vormgeving Hanneke Anema-Troost. 


Beheer website: Antonie Neve. 


Reiscommissie: Elly Kloosterboer.

Terugblik op de activiteiten van 2016. 


De zaalavonden:

7 maart, Jaarvergadering.

Na een kort jaarverslag van de vereniging heeft de penningmeester de verantwoording met uitleg van de jaarrekening 2015 gegeven en is de begroting 2016 vastgesteld.

Nel Herder is afgetreden als bestuurslid Doke Maris is verkozen tot opvolgend bestuurslid.

De kascommissie heft decharge verleent aan de penningmeester en er is een nieuw kascommissie lid benoemd voor 2016.

Piet Boersma heeft een presentatie gegeven van zijn bezoek aan tuinen en parken in Canada.

4 april, Dinneke Loghtenberg en Anke Pols van Kwekerij De Boschhoeve te Wolfheze waren er met een boeiende presentatie over met name zomerbollen,

Voorafgaande deze presentatie was er een stekkenbeurs waarvan de opbrengst is geschonken aan de kinderboerderij “Emmelerbos” in Emmeloord. De geldprijs kwam ten goede aan de kruidentuin die wordt onderhouden door vrijwilligers en mensen met een beperking.

9 mei, bloemschikavond.

In mei was er ook dit jaar weer een bloemschikavond. Ditmaal met Johan Huisman. Er zijn prachtige bloemstukken gemaakt welke aan het eind van de avond zijn verloot. Veel bezoekers zijn geïnspireerd naar huis gegaan.

12 september, prijsuitreiking tuinenkeuringen en presentatie van Hans van Horssen

Deze avond werden de prijzen uitgereikt van de tuin en dorpen keuringen. Hans van Horssen gaf een presentatie over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrassen.

14 november, Kweker Coen Jansen.

Afgelopen voorjaar zou Coen onze afdeling al bezoeken maar wegens ziekte kon dat toen helaas niet doorgaan.

Vanavond dus de uitgestelde diapresentatie van Coen Jansen, de bekende kweker uit Dalfsen vertelde ons over zijn planten, liefhebberijen en werkzaamheden op zijn kwekerij.

12 december Bloemschikavond.

Onze jaarlijkse kerst-happening! Hanneke Frankema, nationaal en internationaal bekend binnen de bloemschikwereld, was er om een demonstratie kerststukken te geven.

Maar niet alleen Hanneke heeft haar kunnen laten zien ook onze “eigen” vergevorderde bloemschikkers hebben mooie stukken gemaakt. Een avond waar de bezoekers zeker inspiratie op hebben gedaan.

6 Februari, Wouter Kromhout uit Ede.

Aan de hand van mooie en duidelijke digitale beelden heeft de heer Kromhout ons een selectie bomen, heesters, klimplanten en vaste planten laten zien die geschikt zijn voor de kleinere tuinen.

Overige activiteiten:

Open Tuindagen.

25 en 26 juni zijn de Open Tuindagen georganiseerd, dit jaar rondom Luttelgeest. Er waren boerderijtuinen en een aantal tuinen in de dorpskern te bezoeken. Leuke gezellige dagen waar veel te genieten viel.

Open Tuin Dagen commissieleden:

Ria Davids, Lies Geurts, Piet Huizinga, Melanie van Bruggen en Leny Paauwe.

Excursies.

Op zaterdag 14 mei zijn we op een bezoek geweest bij Firma Bernhard in Luttelgeest.

Behalve de prachtige Avalanche roos worden hier 200 soorten van het orchideeën ras Phalaenopsis en diverse perk en kuip planten opgekweekt.

Een interessante, leuke goed bezochte excursie.

Op 15 oktober zijn we bij Tineke en Gerben van Barneveld van Flevosiergras in Marknesse op bezoek geweest. Zij hebben ons veel verteld en laten zien over de verschillende soorten siergrassen en bamboe. Er was gelegenheid om vragen te stellen en eventueel planten te kopen. Na afloop was het gezellig om nog even samen koffie te drinken en met elkaar van gedachten te wisselen over al het moois wat we hadden gezien.

21 januari zijn we op excursie geweest naar de firma Koomen Bloembollen in Ens. In de maanden januari t/m april worden in de kassen rondom het bedrijf zo’n 4 miljoen (!) tulpen op water gebroeid. Deze worden vervolgens geoogst via een plukband. Een mooi en interessant proces. Het was erg leuk om daar wat over te horen. 

Nationale Tuinweek.

In het kader van de Nationale tuinweek hebben wij als afdeling drie tuinconcerten georganiseerd. De tuinconcerten vonden plaats op 17,18 en 19 juni in de beeldentuin van Galerie de Paardenstal, De Pegasushof en Lancaster Garden. Een fantastisch evenement dat o.a. mogelijk is gemaakt door een sponsoring vanuit het RABO Coöperatie Fonds. Een succes mede door de hulp van vele vrijwilligers. De weergoden waren ons gunstig gezind zodat de pauze gebruikt kon worden om de prachtige tuinen van de locatie te bewonderen.

Verder heeft onze afdeling zich op 11 juni gepresenteerd bij Intratuin tijdens de actie “Tegel eruit, plantje erin”. We hebben deze dag 10 nieuwe leden gemaakt! Er zijn 117 tegels ingeleverd, voor elke ingeleverde tegel zijn twee gratis plantjes meegegeven gesponsord door Intratuin.

Tuinkeuring.

Van 13 tot 25 juni gingen de tuinkeurders weer op pad dit maal om de tuinen in Kraggenburg, Ens, Nagele, Tollebeek, Espel en een gedeelte van Emmeloord te keuren. (de Zuidert, West, Revelsant en buitenwegen)

De prijzen zijn bekend gemaakt op de septemberavond van onze afdeling.

Gert van Heerewaarden heeft afscheid genomen als lid van de tuinkeuringscommissie wegens verhuizing. Agnes Muijsers heeft zijn plaats overgenomen.

Tuinkeuringscommissie leden:

Hanneke Prins, Agnes Muijsers en Coby Lievaart,

Bloemschiklessen.

Na de zomervakantie zijn de bloemschiklessen weer van start gegaan.

Er zijn cursussen op verschillende niveaus er wordt een serie van acht lessen gegeven.

De docenten van de lessen zijn Hannnie Pepping en Co Orsel.

Tuinreizen.

Er is een dagtrip op 7 mei georganiseerd naar de tuindagen in Beervelde en er is een dagreis geweest op 22 juni naar prachtige tuinen in rondom Nijmegen en net over de grens in Duitsland. Deze laatste reis was al snel volgeboekt.

Herfstmarkt.

Zaterdag 1 oktober hebben we alweer voor de twaalfde keer een Herfstmarkt gehouden. Wederom een gezellige dag waar veel te zien en beleven was. Veel mooie producten en demonstraties, veelal groen gerelateerd. Er was een gezellig terras waar iets gedronken iets lekkers gegeten kon worden omlijst met live muziek.

De Polderbloei.

In onze convocatie welke vier maal per jaar wordt uitgegeven kunt u alles lezen over de activiteiten van onze afdeling.

Website en facebook.

Op onze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van onze afdeling, terugblikken naar activiteiten met veelal foto’s en verder handige tips lezen op tuin en of groengebied.

Vorig jaar hebben al veel leden hun email adres aan ons doorgegeven hierdoor kunnen wij doormiddel van een nieuwsbrief leden nog beter op de hoogte houden van activiteiten. U kunt uw email adres eenvoudig doorgeven op de site van onze afdeling htp.//www.noordoostpolder.groei.nl

Onze afdeling heeft tevens een eigen facebook pagina, Groei&BloeiNoordoostpolder.

Ledenaantal.

Het ledenaantal van onze vereniging is 363 op 31 december 2016. Dit is een toename ten opzichte van 1 december 2015 van 12 leden.

Wij doen ons best om een leuk en gevarieerd programma aan te bieden. Mocht u ideeën hebben voor activiteiten of andere zaken dan kunt u dit melden bij de bestuursleden tijdens een afdelingsavond of via de mail. Mail adressen kunt u vinden op onze website of voor in de Polderbloei.

Vrijwilligers.

Ook dit jaar hebben wij weer gebruik kunnen maken van vrijwilligers, iedereen heel hartelijk bedankt! Zonder vrijwilligers zijn een aantal activiteiten niet mogelijk. Fijn dat jullie er zijn!

Jaarverslag 2016 opgemaakt door Anneke Neve,

Secretariaat afdeling Noordoostpolder, Groei&Bloei.

    

       

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

16
Feb
STORMSCHADE
15
Feb
angela’s tuin tussenfase deel 2