Diversen

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder. Jaarverslag 2016.

Groei&Bloei, afdeling Noordoostpolder.

Jaarverslag 2017.
Bestuur, website, Polderbloei en reiscommissie:

 • Voorzitter: Wim Feddes.

 • Secretariaat: Anneke Neve.

 • Penningmeester: Bob Brug.

 • Ledenadministratie, Bloemschik-coördinator: Doke Maris.

 • Algemeen lid: Joany Troost.

 • Algemeen Lid: Jan Giessen.

 • Algemeen lid: Ank Nienhuis.

 • Algemeen lid: Meta Meindertsma.

  Polderbloei: redactie Joany Troost, vormgeving Hanneke Anema-Troost. Beheer website: Antonie Neve.
  Reiscommissie: Elly Kloosterboer en Piet Boersma.

  Terugblik op de activiteiten van 2017.

  De zaalavonden.
  13 maart, Jaarvergadering.
  Na een kort jaarverslag van de vereniging heeft de penningmeester de verantwoording met uitleg van de jaarrekening 2016 gegeven en is de begroting 2017 vastgesteld. De kascommissie heeft decharge verleent aan de penningmeester en er is een nieuw kascommissie lid benoemd voor 2017.
  Na 13 jaar voorzitterschap heeft Wies Voesten de voorzittershamer overgedragen aan Wim Feddes. Wies werd bedankt met bloemen en een bon voor haar actieve inzet bij onze afdeling en door de landelijke Groei&Bloei bedankt met een mooie broche. Wim werd succes gewenst met het voorzitterschap.
  Andries Bierling van Tuingoed Foltz uit het Groningse Meeden nam ons mee in de kleurrijke wereld van Salvia’s, Echinacea en andere prairieplanten.

  10 april, kruiden met Marjoleine Dijk.

  Marjoleine vertelde ons deze avond over medicinale planten. Hoe werden de kruiden vroeger in onze cultuur gebruikt, welke inhoudsstoffen bevatten ze, welk deel van de plant gebruiken we en hoe kunnen we ze toepassen.

  8 mei, bloemschikavond met Hans Zijlstra.

  Traditiegetrouw in mei een spetterende bloemschikdemonstratie, ditmaal gegeven door Hans Zijlstra uit Groningen. De bloemschikavonden worden altijd heel goed bezocht! Hans maakte prachtige creaties met bloemen, zijn passie voor het vak kwam duidelijk naar voren. Natuurlijk werden zijn stukken aan het einde van de avond weer verloot en waren er weer veel blije winnaars.

  4 september, prijsuitreiking dorpenkeuring en lezing van firma Belle Epoque.

  Na de prijsuitreiking van de mooiste dorpen in onze polder konden we genieten van een lezing door Frans Neuman van de firma Belle Epoque. Frans vertelde ons alles over rozen, de soorten en de hun verzorging.

6 November, presentatie van Romke van der Kaa.

Het onderwerp van deze avond “Meer lol, minder werk” Romke vertelde ons hoe je een leuke tuin kunt hebben zonder al te veel werk.

11 december, Kerst-Bloemschikavond.

Onze jaarlijkse kerst-happening! Na de succesvolle avond met Hans in mei zijn we blij dat hij ook op onze Kerstavond een demonstratie heeft verzorgd.
Maar niet alleen Hans heeft zijn kunnen laten zien ook onze “eigen” vergevorderde bloemschikkers hebben mooie stukken gemaakt. Een avond waar de bezoekers zeker inspiratie op hebben gedaan. Een feestelijke avond met en drankje en een hapje. Als afsluiting van de avond zijn alle bloemstukken verloot dus weer veel blije bezoekers naar huis met een mooi kerststuk.

15 januari, Operatie Steenbreek.

Vanavond een eerste aftrap tot de Operatie Steenbreek. De insteek is de ‘verstening’ van tuinen tegen gaan. Na een toelichting van Gemeente, Waterschap en consulent Steenbreek was er na de pauze gelegenheid om vragen te stellen aan de consulent en stands van diverse lokale bedrijven langs te gaan om advies te vragen over het ‘vergroenen’ van tuinen.

12 februari, imker Joke Veenstra.

Door allerlei omstandigheden gaat het niet goed met de bijenvolken. Joke Veenstra is imker en weet veel van bijen. Zij vertelde ons over hoe de bijen te werk gaan, de materialen die een imker nodig heeft, wat er gemaakt wordt van de honing en de bijenwas en wat we kunnen doen om de bijenstand te verbeteren. Op deze avond was er zuivere heerlijke honing, door Joke meegenomen, te koop.

Excursies.

Op woensdag 29 maart zijn we op bezoek geweest bij Intratuin, Emmeloord.
Een kijkje achter de schermen, de ins en outs van de Intratuin. Een hele leuke rondleiding er was veel belangstelling van onze leden. Het was een gezellige avond met koffie en iets lekkers erbij aangeboden door Intratuin.

13 juni zijn we op tuinbezoek geweest bij De Oevertuin in De Blesse. Een prachtige tuin waar we zijn rondgeleid door de eigenaresse. Halverwege de tuin was er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. Dit jaar hebben we voor het eerst een dergelijk tuinbezoek georganiseerd. Met eigen vervoer (meerijden met elkaar) zijn we op stap geweest. Het was een leuke, gezellige avond. Leuk om vaker te organiseren.

Zaterdag 20 januari 2018 zijn we op bezoek geweest bij Flevo-Flora, een modern Flevolands tuinbouwbedrijf, gespecialiseerd in onder andere de teelt van de Helleborus, Hebe en Picea. 25 Groei&Bloei leden hebben dit bedrijf bezocht en kijken terug op een interessante rondleiding op dit bedrijf en een gezellig koffie en thee moment.

Workshop.

Op 24 april heeft een aantal leden een prachtige hanging basket opgemaakt. De mensen van Kwekerij van Bentem Sierteeld konden er van alles over vertellen en goede tips meegeven.
Nationale Tuinweek. Van 10 t/m 18 juni 2017.

Als afdeling Noordoostpolder hebben wij deze week meegedaan aan de actie “Tegel eruit, plant erin”. Op zaterdag 10 juni kon er bij Intratuin een tegel ingeleverd worden, in ruil hiervoor stelde Intratuin twee kruidenplantjes beschikbaar per klant. We hopen hiermee als afdeling een kleine bijdrage te hebben geleverd aan een groenere leefomgeving. Geen ‘Stenen tuinen’, maar veel groen.

Open Tuindagen.

Op 17 en 18 juni, aan het einde van de Nationale tuinweek werden de Open Tuindagen georganiseerd, dit jaar in en rondom Marknesse. Veel inspirerende tuinen, groot en klein, strakke en natuurlijke tuinen, kortom er was voor ieder wat wils! Er waren meerdere stands en er kon op vertoon van de Groei&Bloei ledenpas een gratis kopje koffie gedronken worden.

Zeebodem Tuinconcerten.

Na het muzikale succes van de Zeebodem Tuinconcerten in 2016 werden er ook deze zomer 3 tuinconcerten georganiseerd op 4, 5 en 6 augustus. Het duo Jeroen Sweers en Arnoud de Graaff beten op 4 augustus de spits af, dwarsfluitiste Annemarie Hereijgers en harpist Marleen de Bakker van het ensemble Pamoja waren te horen op 5 augustus. Afgesloten werd er door violist Adriaan Stoet en pianist Harold Kooij. De concerten werden gegeven bij Galerie de Paardenstal en Lancaster Garden. We kijken terug op drie succesvolle concerten.

Tuinenreis 2017.

Dit jaar zijn we op zes daagse tuinenreis geweest in de omgeving rondom York, Engeland van 17 t/m 22 augustus.
Wederom een fantastische reis georganiseerd door onze reiscommissie Elly Kloosterboer en Piet Boersma. Prachtige tuinen! Castle Howard en Newby Hall en Harlow Carr zijn tuinen die bezocht zijn. (Zie ook het uitgebreide reisverslag van Ellen Nelis in de Polderbloei winter 2017/2018 en op onze website)

Herfstmarkt.

Zaterdag 7 oktober hebben we alweer voor de dertiende keer een Herfstmarkt gehouden. Wederom een gezellige dag waar met 55 stands veel te zien en te beleven was. Veel mooie producten en demonstraties, veelal groen gerelateerd. Er was een gezellig terras waar iets gedronken en iets lekkers gegeten kon worden omlijst met live muziek.

Bloemschiklessen.

Ook dit jaar zijn er weer bloemschiklessen gegeven. Er zijn cursussen op verschillende niveaus. De docenten zijn Co Orsel en Hannie Pepping.

De Polderbloei.

In onze convocatie welke viermaal per jaar wordt uitgegeven kunt u alles lezen over de activiteiten van onze afdeling.

Website en facebook.

Op onze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van onze afdeling, terugblikken naar activiteiten met veelal foto’s en verder handige tips lezen op tuin en of groengebied.
Vorig jaar hebben al veel leden hun email adres aan ons doorgegeven hierdoor kunnen wij doormiddel van een nieuwsbrief leden nog beter op de hoogte houden van activiteiten. U kunt uw email adres eenvoudig doorgeven op de site van onze afdeling htp.//www.noordoostpolder.groei.nl
Onze afdeling heeft tevens een eigen facebook pagina, Groei&BloeiNoordoostpolder.

Ledenaantal.

Het ledenaantal van onze vereniging is 363 op 31 december 2016. Dit is een toename ten opzichte van 1 december 2015 van 12 leden.
Ledenbestand op 31 december 2017 was 328 leden.
Wij doen ons best om een leuk en gevarieerd programma aan te bieden. Mocht u ideeën hebben voor activiteiten of andere zaken dan kunt u dit melden bij de bestuursleden tijdens een afdelingsavond of via de mail. Mailadressen kunt u vinden op onze website of voor in de Polderbloei.

Vrijwilligers.

Ook dit jaar hebben wij weer gebruik kunnen maken van vrijwilligers, iedereen heel hartelijk bedankt! Zonder vrijwilligers zijn een aantal activiteiten niet mogelijk. Fijn dat jullie er zijn!

Jaarverslag 2017 opgemaakt door Anneke Neve,

    

       

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879