Nationale tuinweek

De Nationale tuinweek van Groei & Bloei is dit jaar van 9 t/m 17 juni. Door het hele land zijn er diverse activiteiten gepland. Ook wij als afdeling Noordoostpolder besteden hier aandacht aan. Op 16 en 17 juni zijn er een zestal tuinen in de polder te bezoeken. Hieronder de openingstijden en een korte beschrijving van elke tuin.

Openingstijden van alle tuinen:
Zaterdag 16 juni: van 10.00 tot 21.00 uur
Zondag 17 juni: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: in de meeste tuinen geen entree (vrijwillige bijdrage mag natuurlijk wel)

Appelhof, Blokzijlerdwarsweg 2 te Marknesse
Tuinbezoekers zeggen wel eens dat ik schilder met bloemen. Dat vind ik een groot compliment. Er zijn hele grote typische Engelse borders, de één met blauwe en de andere in roze tinten. Onder de twee grote walnotenbomen ligt een border met geel en wit. Verder is er een kleine groentetuin en een grote dahlia "pluktuin". De achtertuin is een wilde border met paadjes. In de voormalige fruitschuur is nu een brocante winkel. De tuin is omringd met hagen als achtergrond voor de borders en als beschutting tegen de wind. Er is ook een besloten zitkuil achter het huis met een romantisch tuinhuis.
In deze tuin wordt entree geheven (tenzij je donateur bent van de NTs).

Tuin Familie Lievaart, Noordermeerweg 67 te Rutten
Om de nieuwe woning is een tuin gemaakt met zoveel mogelijk bijzondere planten. Er staat een mooie rozenboog en bij de vijver is een waterloop gemaakt, die uitkomt in een put.
Achter een markante oude Chinese deur ziet u een koivijver met daarachter een grote vijver voor eenden, ganzen en zwanen.
Ook een hobby-kas en een weide voor kippen en alpaca’s ontbreken niet.
Iedereen is van harte welkom een kijkje te nemen tijdens deze dagen.

De Achtertuin, Zuidwesterringweg 26B te Tollebeek
“De Achtertuin” in Tollebeek is een landelijke tuin die gelegen is achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Wat eens een groot grasveld was, is omgevormd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola met rozen en clematissen loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin bevindt zich een grote vijver en een tuinhuis met veranda. Ook de kippen hebben hier hun onderkomen gekregen. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Wilt u een paar dagen verblijven dan kunt u gebruik maken van de nieuwe B & B in een voormalige schaftwagen in de boomgaard.

www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/de-achtertuin-2/

Ellen's Tuin, Het Waterland 56 te Emmeloord
Deze stadstuin bevindt zich aan de rand van Emmeloord. De voortuin bestaat voornamelijk uit grassen en hosta's. De borders langs de oprit zijn in de tinten geel en wit opgebouwd. De achtertuin is een complete verrassing mede door de "aangeklede" wal. Deze is door middel van trappetjes te beklimmen. De tuin staat overvol met bloemen en planten en een gazon en vijver maken het plaatje compleet.

www.ellenstuin.nl

Tijdens het weekend is er een hoekje met ‘haaksels’ voor iedere beurs. Verder staat er voor iedere bezoeker, zolang de voorraad strekt, een tomatenplantje klaar.

Beeldentuin Galerie de Paardenstal art & garden, Noordermiddenweg 2 te Espel
Achter de titel van Galerie de Paardenstal staat Art & Garden want naast de liefde voor de kunst staat bij de galeriehouders Bob en Ada Brug de passie voor tuinieren centraal. Rondom de woonboerderij ligt de 5000 m2 grote tuin die geheel is ingericht als beeldentuin. Er is een parkachtig gedeelte met leilindes en een groot gazon met bomen en borders op kleur en achter het huis ligt een strakke tuin met een vijver en met kunstwerken in diverse stijlen en materialen. De beeldentuin is het gehele jaar door geopend op de vaste openingstijden van de galerie.

www.galeriedepaardenstal.nl

Lancaster Garden, Lindeweg 6 te Emmeloord

Dit is een boerderijtuin met een eigentijds karakter. Binnen de rechte lijnen en strakke hagen is de beplanting los en weelderig. Deze tuin bestaat uit diverse gedeelten, waaronder een vijvertuin.
Joke Dijkstra is hier aanwezig met haar heerlijke eigen gemaakte producten. Bovendien komt Irma Sloot hier met haar keramiek en Jaap Smit exposeert met zijn roestvrijstalen gerecyclede objecten.

Op Zaterdag is er een (moes)plantenruil en (moes)stekken beurs.
Ook dit jaar verkopen ze hier planten en stekken voor een goed doel. De opbrengst gaat naar Stichting ‘Ambulance Wens’.

www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/lancaster-garden/

TOMATILLO