Activiteiten & Actueel

Plant in de picture

Liriope muscari: Leliegras.

 

Leliegras is een prachtige groenblijvende najaarsbloeier met  blauwe druifjes-achtige bloeiaren.

De mooie stevige, lange smalle (of wat bredere) op gras lijkende bladeren blijven wintergroen.  De planten zijn goed winterhard en worden tussen de 30 en 50 cm hoog: ze zijn dus ook goed te gebruiken als bodembedekkers. Lirope muscari houdt van een vochtige goed doorlatende grond, soms op een wat zonnige plaats, maar ze gedijen het best in de halfschaduw tot schaduw. Mest de planten bijna niet, anders krijg je veel blad en weinig bloem!

Op den duur worden het prachtige grote pollen, met veel opvallende dikke bloeiaren, die de borders van augustus tot oktober van extra kleur voorzien.

Mocht het blad door vorst/uitdrogende wind/sneeuw in de winter lelijk geworden zijn, knip dan eind maart, voordat de nieuwe scheuten te zien zijn, de planten helemaal terug. Je kunt ze dan ook gemakkelijk delen.

 

Onderstaande soorten staan hier  tot volle tevredenheid in de border:

** Liriope muscari groeit hier al jaren in de schaduw en de grote groene pollen bloeien vanaf september met vele prachtige paarsblauwe aren.

** Lirope muscari ‘Monroe White’ staat hier nog niet zo lang. De witte aren, die ook vanaf september pas te zien zijn, steken mooi af tegen het donkergroene blad.

** Liriope muscari ‘Gold Banded’: met mijn voorliefde voor planten met bont blad, ontbreekt deze graslelie hier natuurlijk niet in de tuin. De dikke gebogen, brede bladeren vallen op  door de  crème gele rand. Op diverse plaatsen in de zon zijn de vele paarse aren nu (15 augustus) al te zien. Het contrast van blad en bloem is erg mooi.

 

Wies Voesten.

meer
Creiler Flora
13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879