Boswandeling paddenstoelen

Nu woont uw redactielid toch al enkele decennia in de Noordoostpolder, maar dat zich hier het eerste officiële paddenstoelenreservaat van Europa bevindt……… dat wist ik niet. Tijd voor een boswandeling naar dit bijzondere gebied! Gaat u mee?

Het paddenstoelenparadijs in het Leemringveld is het eerste Europese paddenstoelenreservaat. In 2008 werd dit gebied, van ruim 120 hectare bos en voormalig landbouwgrond, door Natuurmonumenten aangeboden aan de Nederlandse Mycologische Vereniging  ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan. Vanaf het begin was het de bedoeling dit gebied op zijn Zweeds in te richten tot een uitgestrekt weidelandschap met daarin vrijstaande bomen met paddenstoelen. Op dit moment zijn er ruim 600 soorten paddenstoelen te vinden op deze plek.

Tijdens de wandeling zullen de heer en mevrouw van Duuren ons vertellen over paddenstoelensoorten, hun eigenschappen en groepsindeling met samenlevers (mycorrhiza), verteerders (saprofyten) en opeters (parasieten). Mocht u vragen hebben? Stel ze gerust, want als leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging weten zij echt alles over paddenstoelen.

Om 13.30 verzamelen we bij Partycentrum De Voorst waar we gezamenlijk een kopje koffie drinken. Daarna rijden we naar de parkeerplaats van het reservaat aan de overzijde van de Leemringweg.

Praktische tip: Denk aan stevig schoeisel en sportieve kleding, zo nodig regenkleding. Loepje, spiegeltje en notitieboekje aanbevolen!

• Datum:  zaterdag 20 oktober
  • Tijd: 13.30 uur
  • Vertrekpunt: Partycentrum De Voorst & Pannenkoekenhuis De Strooppot  Leemringweg 29, 8317 RD  in Kraggenburg
  • Duur excursie: ca. 2 uur