Noordoostpolder

Zomer 2020

Deze zomer is mijn vierde ‘Polderzomer’. In mei 2017 zijn wij vanuit een ruime tweeonderéén-kap-woning in Houten (bij Utrecht) verhuisd naar de Uiterdijkenweg 46 in Marknesse (naast Klein Afrika). Een voormalig boerenerf van ongeveer 1 hectare, met een echte Schokbetonnen schuur (de droom van mijn man), een prachtige tuin en een heerlijke weide. Leven in stilte, tussen de percelen met aardappelen, gras en tulpen, ons droom leven!

In Houten hadden wij een ruime tuin voor Houtense begrippen, maar op ons erf past praktisch de halve wijk… dus de verhoudingen lagen wel even wat anders. Gelukkig konden we verder ‘bouwen’ op de huidige tuin, die prachtig aangelegd is door de eerste bewoners van dit erf. Mijn man, Ad, en ik zijn die eerste zomer direct lid geworden van Groei&Bloei, want we konden wel wat extra kennis en inspiratie gebruiken. Tijdens de open tuinen dag, die vertrok vanaf de boerderij van BloemenC, hebben we op de fiets genoten van al dat moois in de polder.

Nu breng ik vele uren door in de tuin en de kas. Ik geniet volop van de stilte, de rust, de planten, de vogels en de ‘aarde’. Iedere dag leer ik wel weer wat. Leuk die zelf gezaaide koolplantjes, maar als je die buiten op de grond zet om af te harden, komen de slakken ’s nachts langs… jammer… Sommige Hemerocallis doen het heel goed met een beetje schaduw, maar anderen staan toch echt liever in de zon… kortom: het houdt je bezig! Mijn man heeft de weide onder zijn ‘beheer’ en is al aardig op weg deze om te toveren naar een voedselbos.

Bij Groei&Bloei ervaar ik zoveel kennis van en passie voor tuinieren, heerlijk! Samen met Monique Boer (mijn buurvrouw van Klein Afrika) gaan wij een duo functie bekleden in het bestuur van Groei&Bloei Noordoostpolder.

Ik kijk ernaar uit jullie (vaker) te ontmoeten.

Marjan Marinissen