Noordoostpolder
bekijk online
Nieuwsbrief

Ter herinnering sturen wij u deze nieuwsbrief met vooral aandacht voor de komende inspiratieavond op a.s. maandag 18 september. We gaan weer beginnen ! De start van een nieuw seizoen met een lezing van Bart Wierda over nachtvlinders nader bekeken.

Ook willen we u nogmaals wijzen op de  volgende acties op zaterdag 30 september “Tegel eruit en plant erin” en de “Planten-, stekjes- en zadenruilmarkt op zaterdag 7 oktober. Begin vast te stekken zodat u 7 oktober met een mooie verzameling kunt meedoen aan deze markt.

Nachtvlinders nader bekeken

 • Bart Wierda
 • Maandag 18 september 2023
 • 20:00 - ca 22:00 uur
 • Intratuin, Espelerweg 11-1, 8303 HW Emmeloord
 • Leden € 0,- ; Niet leden € 5,-

Nachtvlinders

Nachtvlinders, een betere naam dan motten, want de meeste vliegen alleen na zonsondergang. Ook in de winter vliegen er een aantal soorten. Maar er zijn dagvliegers. In de tuin zullen het Gamma-uiltje bekend zijn of de Kolibrievlinder. 2 bekende dagactieve soorten nachtvlinders. In de woning wordt nogal eens de Huismoeder aangetroffen. Komt op het licht af, en slaapt dan lekker achter de gordijnen.

Waarom ze nachtvlinder genoemd worden? De vorm van de voelsprieten en omdat de meeste soorten nachtactief zijn Er zijn  veel meer soorten nachtvlinders dan dagvlinders, een enorme verscheidenheid. Bij nachtvlinders wordt vaak gedacht aan bruine vlinders en weinig kleur. Bij de dagvlinders vaak aan de fraaie kleuren. Dat gebrek aan kleur is niet terecht. Zelfs bij de z.g. microvlinders komen fraaie kleuren voor bij amper 1 cm grootte. Macronachtvlinders en microvlinders, samen een groep met meer dan 2000 soorten alleen in Nederland.

Zie ook de Polderbloei die begin september weer uitkomt.

Tegel eruit / Plant erin

 • Zaterdag 30 september 2023
 • van 10:00 tot 12:00 uur
 • Intratuin, Espelerweg 11-1, 8303 HW Emmeloord

U krijgt opnieuw de kans om mee te doen met de actie: Tegel eruit, Plant erin.

De gemeente Noordoostpolder doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. In samenwerking met Groei & Bloei en Intratuin is het mogelijk om een tegel in te leveren en daarvoor in de plaats een mooie plant te krijgen. Hoe makkelijk kan het zijn! Kijk nog eens goed rond in uw tuin. Toch wel heel veel tegels? Wip er eentje uit en kom hem ruilen voor een plant op zaterdag 30 september. Twee tegels inleveren mag ook, zelfs drie, maar dat is wel de max voor het krijgen van gratis planten, want natuurlijk worden er heel veel tegels gewipt die zaterdag. Tenminste… dat is wat wij hopen.

Waarom is het tegelwippen belangrijk?

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als een spons. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. En groen om je heen doet de mens ook goed!

Kortom

Eruit met die tegel (minimaal 30x30 cm) en help zo ook de gemeente om hoog te eindigen met het NK Tegelwippen. Er doen 150 gemeenten mee. Altijd eervol om te kunnen zeggen dat je een groene gemeente bent als je hoog scoort.

Overigens kan iedereen gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl.

Kom dus gezellig langs voor een goede ruil en we horen graag welk mooi plekje de plant of struik gaat krijgen

Stekjes- en Zadenruildag G&B NOP

 • Zaterdag 7 oktober 2023 van 10.00 tot 12.00 uur

 • Landgoed Wellerwaard
  Wellerwaard 11 8305 CA Emmeloord

De bedoeling van de ruilbeurs is dat je plantjes en zaden komt brengen en halen. Alles is welkom, van tuinplant, vijverplant, kamerplanten, zaailing voor groenten tot kuipplanten, noem maar op. De planten kun je tussen 10.00 en 10.15 uur uitstallen, graag voorzien van een kaartje met daarop de naam, kleur en hoogte van de plant. Daarvoor krijg je een lootje. Na een kopje koffie/ thee met iets lekkers gaat het ruilen van start. Om 10.30 uur kun je bij inlevering van het lootje één van de planten die op de tafels staan uitzoeken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen dus ook zonder lootje planten die over zijn uitzoeken en voor € 0,50 per stuk kopen. Wees op tijd, want: OP = OP!

Zaden

Neem een zakje of meerdere zakjes mee met zaden. Vermeldt de naam van de plant of kruid, de kleur en de hoogte erop.
Ruil jouw zaden voor die van een ander.
Overgebleven zakjes bewaren we om een zadenbibliotheek op te bouwen.