Noordoostpolder
bekijk online
Nieuwsbrief

Bezoek aan de tuin van Geke Rook

Bezoek Tuin van Geke Rook in Sint Jansklooster aanstaande zaterdag.

Zaterdag 15 juli 2023
Opgeven voor dit tuinbezoek kan via aanmelden@noordoostpolder.groei.nl. Opgeven uiterlijk aanstaande donderdag 13 juli.
Om samen te carpoolen kun je bij je opgave aangeven of je met de auto komt of dat je mee wilt rijden. De kosten voor meerijden bedragen € 5,-.

  • Barsbeek 23 8326 BM  Sint Jansklooster
  • Verzamelen carpoolen: De Deel Emmeloord
  • Datum: zaterdag 15 juli 2023
  • Verzamelen: De Deel 9.30 uur; einde + 12.00 uur (Sint Jansklooster)
  • Entree tuin € 7   incl. koffie/thee en lekkernij

Een uit oude stenen opgetrokken muur omsluit deze tuin die tegen een leemrug uit de ijstijd is aangelegd. Daardoor is er een hoogteverschil ontstaan met als resultaat dat je vanaf het terras een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied De Wieden. Het is een romantische cottagetuin die bestaat uit een voor- en achtertuin met borders op kleur. De beplanting is speels. Tussen de hagen en rondom een oude perenboom staan geurende rozen, clematissen, heesters, grassen, vaste planten en (voor het grootste gedeelte zelf gezaaide) éénjarigen. Naast het huis -aan de oostkant- een kruidentuin met rozen en leifruit. Ook is er een groentetuin op kleur. Overal staan bankjes, zodat men (vanuit de tuin) van de natuur kan genieten.

Alleen door je op te geven kan je mee op tuinbezoek. (Dit ivm doorgeven van het aantal bezoekers aan de tuineigenares )
Opgeven voor donderdag 13 juli kan via aanmelden@noordoostpolder.groei.nl.

Om samen te carpoolen kun je bij opgave aangeven of je met de auto komt of dat je mee wilt rijden. De kosten voor meerijden bedragen € 5,-.
Uiteraard kunt u ook op eigen gelegenheid gaan, maar ook dan graag opgeven  en dit vermelden .

Kijkje vooraf

Wil je alvast voorgenieten?
Kijk op de website van Geke Rook en
op de website van Marieke Nolsen staat een verslag met veel foto's van de tuin van Geke.

Bij-zondere tuinen gaan open

De Achtertuin, de oude Keurhof en Ellen's Tuin, samen de Bij-zondere tuinen zijn op zaterdag 5 augustus 2023 open.
De vaste planten geven de tuinen steeds meer kleur. De tuinen variëren van stadstuin tot boerderijtuin, ieder met een heel eigen karakter. Ze liggen verspreid door de Noordoostpolder.

Kijk hier voor een sfeerimpressie van de tuinen (foto's van een paar jaar oud)

Op beide dagen zijn de tuinen open van 10:00 tot 17:00 uur.
Er wordt entree gevraagd.

De Achtertuin

De Achtertuin is gelegen achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Wat eens een groot grasveld was , is omgetoverd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola met rozen en clematissen loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin ligt een grote vijver en hier bevindt zich ook het tuinhuis met veranda. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Hier is tevens een B&B.

De Oude Keurhof

De Oude Keurhof is gerealisserd op het voormalig erf met schuur en woning van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). Het woonerf van 7.500 m² heeft diverse rechte borders op kleur, waarvan de gespiegelde zonneborder, in de kleuren rood-oranje-geel meteen in het oog springt. Daarnaast is er onder andere een wat verzonken gelegen vijver, omringd door een pastelkleurige border, een wit met blauwe hoektuin en een border met moeilijke kleuren.
Achter het woonhuis bevinden zich een kas met zelf gezaaide en gestekte planten, een moestuin, fruit en notenbomen. Mooi beplante potten en hanging baskets complementeren deze vooral vrolijke tuin.

Ellen's Tuin

Ellen's Tuin is een stadstuin aan de rand van Emmeloord. De voortuin bevat veel grassoorten en euphorbia's. Na de geel witte borders langs de oprit is de achtertuin een verrassing. Hier valt de geluidswal achter in de tuin direct op. Deze is weelderig met bloemen, in blauwtinten en bloeiende struiken begroeid en via trapjes te beklimmen. Aan de achterzijde van de wal is afgelopen jaar een een schaduwtuin gecreëerd. De borders op het vlakke gedeelte liggen om een kleine natuurlijke vijver en een gazon. Deze zijn met diverse kleuren opgevuld. De smalle kronkelpaden lopen helemaal rond. Het snoepstraatje tegen de achterzijde van de garage is gevuld met kruiden en fruit.