Noordoostpolder
bekijk online
Nieuwsbrief

Excursie Vroegop

  • Vroegop Hoveniers,
  • Steenwijkerweg 17a, Marknesse
  • dinsdag 2 mei ‘s avonds van 7 tot 8 uur
  • Gratis, zeker voor G&B leden, dit keer ook voor niet-leden
  • Graag wel even aanmelden bij aanmelden@noordoostpolder.groei.nl, zodat we weten hoeveel parkeerruimte we moeten reserveren.

Moestuintje beginnen?... zo kun je snel starten!

Erwin mag graag koken en tijdens de voorbereidingen mist hij wel eens een aantal kruiden en groentes. In de supermarkt is veel te krijgen qua kruiden maar vaak heb je maar een klein beetje nodig. Zou het dan niet leuk zijn om een aantal kruiden en groentes zelf te gaan kweken. Toen heeft hij op internet een aantal zakjes met zaad besteld van de kruiden en groentes die hij vaker miste en is deze gaan zaaien.

Afgelopen jaar was de “oogst” best redelijk maar hij was nog niet tevreden.

Er komt nog wel wat meer bij kijken dan alleen zaaien en oogsten. Wanneer zaai je nu wat, hoeveel zaad moet je gebruiken, welke grond is het beste geschikt? En nog meer van dit soort vragen.

Hierdoor is hij verder gaan zoeken op het internet en kwam op de site terecht van Makkelijke Moestuin. Deze jongen, Jelle, maakte hem zeer enthousiast om zijn app te downloaden en zijn blog te volgen. Hij legt in de juiste volgorde uit wat je moet doen om je eigen moestuin te laten slagen. Dagelijks krijg je via de app tips wat je moet doen.

Groei&Bloei NOP nodigt je uit om op 2 Mei ‘s avonds van 7 tot 8 uur op bezoek te gaan bij Vroegop Hoveniers. Erwin vertelt over het hoe en wat van moestuinieren en, ook heel belangrijk, hij verkoopt complete sets voor de moestuin: moestuingrond, zaden en attributen. (Van daar meenemen bespaart je verzendkosten!)

Lijkt het je leuk om zelf ook je eigen kruiden en groentes te gaan kweken in je tuin of kweektafel? Of wil je dit met je kinderen of kleinkinderen gaan opstarten? Kom dan op 2 mei ‘s avonds van 7 tot 8 uur vrijblijvend langs en zie wat de mogelijkheden zijn. (klein)kinderen zijn ook welkom.

Vooraf inlezen? Zie  www.makkelijkemoestuin.nl

Maandag 22 mei 2023 Bloemschikdemonstratie door Gerdien Nijboer.

Groei&Bloei Inspiratieavond

  • Restaurant Intratuin Emmeloord, Espelerweg 11-1 8303 HW
  • Maandag 22 mei 2023
  • Inloop vanaf 19:30 uur; aanvang 20:00 uur
  • Gratis voor leden G&B op vertoon ledenpas; Niet-leden € 7,50
  • Graag even aanmelden ivm aantal stoelen die we gaan neerzetten. Aanmelden via aanmelden@noordoostpolder.groei.nl

Haar naam is Gerdien Nijboer

Haar naam is Gerdien Nijboer en zij  noemt zich zelf een floral designer. Zij ontwerpt en creëert met natuurlijke materialen. Waar de puurheid van het materiaal centraal staan.

Zelf ondergronden maken, dat doet ze het liefst! Maar een arrangement is pas klaar als daar de juiste bloemen aan toe gevoegd zijn, zo komt het letterlijk tot leven. Op deze avond krijg je dan ook diverse zelfgemaakte ondergronden te zien.

Ook neemt ze je mee in ‘oude’ bloemschik technieken, maar dan op een eigentijdse wijze uitgevoerd.

In haar arrangementen werkt ze naast bloemen veel met planten(delen) en materiaal uit het bos. En mocht ze nou vlak naast het bos wonen! Ze woont met haar vriend, 2 kinderen van 7 en 9, in Kuinre. Ze hebben hier een fijne plek met veel ruimte.  Een grote loods waar heel veel bewaard wordt en ze heeft hier een eigen werkplek, waar ze ook haar workshops verzorg. Ze heeft zo’n 25 jaar gewerkt in verschillende bloemenwinkels en als freelancer, ook heeft ze meegedaan met wedstrijden.

Daarnaast is ze gecertificeerd assessor voor wedstrijden en bloemexamens.

Sinds 2022 heeft ze haar baan als bloemist opgezegd om zich geheel te gaan richten op het geven  van gastlessen op scholen en is ze sinds september in dienst bij Zone.college bij de opleiding Greendesign. Het mooie vak overbrengen vind ze het mooiste dat er is. En dat gaat ze deze avond ook met jullie delen!

Ze maakt die avond  8 bloemstukken die we gaan verloten aan het eind van de avond.
Loten kosten € 1 en 10 loten voor € 7

Tuinieren


 

In 2022 bestond Groei & Bloei 150 jaar. Een feestelijk jaar voor een terugblik op 150 jaar tuinieren, maar ook om uit te kijken naar het tuinieren van de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. 
Het Groei & Bloei-tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren. 

 

1. De bodem is de basis

Schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes zorgen voor een gezonde bodem. Planten krijgen daarin een goede start en zijn weerbaarder tegen ziektes. Koester de bodem; knip planten in het najaar niet af, maar laat ze staan tot het voorjaar. Laat ook afgevallen blad zoveel mogelijk liggen (maar niet in de vijver of op het gazon) zodat het rustig kan verteren. 

2. Maak je eigen compost

In de natuur worden alle afgevallen bladeren en plantenresten gerecycled. Dit kun je ook in je eigen tuin doen door het tuinafval te composteren.

3. Zorg voor minder tegels in de tuin

Tegel eruit, Plant erin! Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer en tempert de temperatuur in de stad. Insecten, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven wordt beter en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

4. Plant een (extra) boom

Bomen zorgen voor schaduw en afkoeling en nemen CO2 op. Heb je zelf al voldoende bomen in de tuin? Geef dan eens een boom als origineel cadeau.

5. Wees spaarzaam met water

Water wordt een steeds kostbaarder goed. Gebruik het dus spaarzaam in de tuin. Vang zoveel mogelijk regenwater op en kies voor planten die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden in jouw tuin. De juiste plant op de juiste plaats!

6. Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting

Plant struiken, bomen, vaste planten en eenjarigen die veel nectar produceren en laat ook een hoekje in de tuin verwilderen.

7. Bekijk het gazon anders

Maai eens wat minder vaak en/of vorm een deel om tot bloemenweide. Je zult zien dat er van alles gaat groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

8. Beperk het gebruik van turf

In tuinturf, tuinaarde en potgrond zit turf. Turf wordt gewonnen uit veengebieden en deze verdwijnen in rap tempo. Winning van turf stimuleert klimaatverandering door extra broeikasgassen in de atmosfeer te brengen die voorheen goed opgeslagen lagen. Bovendien gaat het ten koste van de biodiversiteit doordat er belangrijke habitats worden vernietigd. Met een beetje goede wil vind je alternatieven in de markt.

9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten

Doe dit alleen als je echt niet zonder deze apparaten kunt; met de hand snoeien, wieden en harken is natuurvriendelijker.

10. Vermijd bestrijdingsmiddelen

Heel wat insecticiden en pesticiden zijn al verboden. Gebruik uitsluitend (selectief werkende) biologische producten. Gebruik ze alleen als het écht nodig is. In de natuur is ook niet alles perfect! Zorg je voor een gezonde bodem en zet je de juiste plant op de juiste plaats, dan is de kans op ziektes ook kleiner!