Noordoostpolder
bekijk online
Nieuwsbrief

Tuinen van Piet Oudolf

 • Intratuin Emmeloord
  Espelerweg 11-1 Emmeloord
 • Maandag 5 februari 2024
 • Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur
 • Entree voor leden € 0 (ledenpas)
  voor niet leden € 5

Piet Boersma is tuinontwerper uit de Noordoostpolder/Emmeloord.
Hij heeft ruim 30 jaar ervaring met het ontwerpen van tuinen en het geven van advies over diverse tuinproblemen. Het werken met en het maken van combinaties van planten is zijn grote hobby. Interesse voor fotograferen is een liefhebberij van hem. Weliswaar begonnen met dia’s maar nu ook al enige jaren digitaal. Hij bezoekt en fotografeert tuinen in Nederland en daarbuiten. Vooral Engelse tuinen hebben zijn passie. Inmiddels heeft hij meer dan 350 tuinen bezocht en gefotografeerd. Dat fotograferen doet hij in 3D (driedimensionaal). Hij geeft lezingen over o.a. Nederlandse en Engelse tuinen.

Als achtergrond heeft hij de opleiding aan de Bosbouwschool en de Middelbare Tuinbouwschool. Tevens heeft hij 40 jaar werkervaring bij de Plantenziektenkundige Dienst, tegenwoordig de N.V.W.A. Veel tuinbezoeken over de gehele wereld en een 30-jarig lidmaatschap van de Nederlandse Dendrologische Vereniging geven een goede praktische basis.

Het kijken naar en het bezoeken van tuinen is belangrijk voor de creativiteit om ideeën op te doen voor het maken van beplantingsplannen.

Tijdens deze inspiratieavond toont hij zijn nieuwe serie over de tuinen van Piet Oudolf.
Piet Oudolf behoort tot The Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en de seizoenen de belangrijkste inspiratiebronnen vormen. Piet Oudolf oogstte eerder lof met zijn ontwerpen voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Hij ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk

Nationale tuinvogeltelling

vrijdag tm zondag 26-27-28 januari 2024: Nationale tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter nze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Je kunt je telling invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de web-app MijnTuinvogeltelling.

Excursie naar Waterman Onions

 • Waterman Onions
  Hannie Schaftweg 12 Emmeloord
 • Zaterdag 17 februari 2024
  Van 10.00 tot 12.00 uur
 • Kosten € 2 ter plekke te voldoen.  
 • Wel even aanmelden zodat we beeld van de groepsgrootte krijgen.
  Aanmelden via aanmelden@noordoostpolder.groei.nl

Van 10.00 tot 12.00 uur krijgen we een rondleiding bij het uienverwerkings- en verkoopbedrijf aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord.

Visie en kernwaarden
Waterman Onions verpakt jaarrond uien van de hoogst mogelijke kwaliteit. Door de combinatie van zorgvuldig geselecteerde inkoop, efficiënte en moderne sorteer- en verpakkingsmachine én daarbij een wereldwijd betrouwbaar verkoopnetwerk biedt ze meerwaarde voor de ketenpartijen. Waterman Onions is daardoor de eerste keuze voor uientelers en de klanten waar ook ter wereld.

Het team van Waterman Onions heeft een sterke passie, gedegen kennis en ervaring om een ui van de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren: de Waterman uit. De keten schuift in elkaar door samenwerking. Transparantie in werkwijze, informatie en prijzen is de sleutel van een toekomstgericht bedrijf. Toegevoegde waarde wordt gevonden in maatwerk, kleinverpakking en specials.

Groei is noodzakelijk, maar geen doel op zich. Waterman Onions wordt door haar afnemers gezien als een betrouwbare, duurzame en eerlijke leverancier van verpakte uien. Hun product en poductieprocessen voldoen aan de hoogst haalbare certificaten en voedselveiligheideisen.

Cursus ‘Tuinontwerp’

Cursus ‘Tuinontwerp’

 • Muzisch Centrum
  Harmen Visserplein 2 Emmeloord.
 • De cursus word door Piet Boersma gegeven.
 • Data voor de nieuwe cursus: 1, 8, 22, 29 februari, 21, 28 maart en  4 april 2024
  Het zijn 7 avonden, op donderdag, van 20.00 tot 22.00 uur.
 • De kosten zijn € 89 Euro per persoon voor niet G&B leden
  Groei&Bloei leden betalen 79 Euro. Geef bij opgave uw lidmaatschap aan.
 • Opgeven bij het Muzisch Centrum

Wat is de bedoeling en opzet van de cursus over: tuininrichting en het maken van een beplantingsplan:

 • Het maken van een beplantingsplan met de kennis van planten die de ontwerper heeft opgebouwd (voor) en tijdens deze cursus. De planten kunnen gebruikt worden op kleur, hoogte, grondsoort, lichtbehoefte en bloeitijd.
 • Er kunnen vragen gesteld worden over diverse problemen en er worden oplossingen gegeven voor specifieke zaken. Gedurende de cursus worden er, via internet, planten vertoond met hun eigenschappen. Het betreft: bomen, struiken, bollen, varens,grassen, rozen, klimplanten, coniferen en natuurlijk de ‘vaste planten’. Als er een plant besproken wordt, krijgt men hiervan altijd een afbeelding te zien.
 • Iedere cursist krijgt de lesstof via de mail toegestuurd, zodat men deze thuis kan bestuderen.

We leren in deze cursus over het gebruik van de tuinplanten, opbouw van een border, hoe gaan we om met de naamgeving en waar kunnen we de planten kopen.

We leren over planten in de winter, onderhoud en bemesting. Ook het gebruik van dode materialen, zoals bestrating en pergola’s komen aan de orde. Tuinafscheidingen van hout of ijzer, maar ook hagen worden behandeld.

Het laatste dagdeel (eigenlijk les 8) wordt gezamenlijk op een kwekerij of in een bijzondere tuin gehouden. We krijgen dan uitleg en inzicht over de beplanting en gebruikte materialen. Dit gebeurt waarschijnlijk op een zaterdag (in overleg) in mei of juni.

VERVOLGCURSUS: Planten en plantcombinaties voor de tuin.

Als vervolg op de cursus:  ‘Tuinontwerp’  is er nu de cursus: ’Planten & plantencombinaties’

Deze cursus gaat over het gebruik van de planten in de tuin. De cursus omvat alle planten die je in een tuin kunt gebruiken (vaste planten, bomen, heesters en klimplanten), maar ook bolgewassen, varens & grassen!

Ook planten voor speciale omstandigheden komen aan de orde. Aan de orde komen ook planten die samen kunnen gaan voor omstandigheden in de schaduw, maar ook op zonnige locaties.

Eén van de onderwerpen die behandeld gaan worden zijn de tuinen die Piet Oudolf ontwerpt, ook de planten die hij hierin gebruikt worden besproken.

Tijdens de cursus is twee maal een diaserie te zien, de serie ‘Borders’ en de serie: ‘De tuinen van Piet Oudolf   (‘Dutch Wave’)

De cursus wordt op 6 woensdagavonden gegeven in het Muzisch Centrum.

De cursusleider is ook Piet Boersma

Wintertuindagen bij kwekerij Arborealis

Zaterdag & zondag 17&18 februari*: Bezoek de kwekerij tijdens dit winterweekend waar je de mooiste winterbloeiers in hun pracht ziet. Met oa Hamamelis, Sarcococca, Edgeworthia, Viburnum en meer...
zaterdag 17 februari 2024 10.00-16.00 uur
zondag 18 februari 2024 10.00-16.00 uur

met koffie thee en lekkers
Toegang is gratis

*onder voorbehoud van vorstvrij weer.

Kwekerij Arborealis Vof
Dirk de Ruiterpad 2
8384 DD Wilhelminaoord

www.arborealis.nl

Nederlands Bloemschikevenement, Ureterp

zaterdag 9 maart 2024

Hoe ziet die dag er uit?

’s Ochtends vanaf 10.00 uur kunnen de bloemschikkers hun creativiteit laten zien. Daarna volgt een lunch voor alle deelnemers. Vanaf 13.30 zijn bezoekers welkom. Om 14.00 uur begint de demonstratie door Melissa Smedes. Daarna volgt de verloting van de bloemstukken die Melissa heeft gemaakt. Intussen gaat de jury naar alle werkstukken kijken. Na de demonstratie bespreekt de jury een aantal stukken, zodat iedereen weer nieuwe tips op kan doen. En natuurlijk worden er prijzen uitgereikt. Tenslotte kunnen alle bezoekers een kijkje nemen bij de prachtige stukken die de deelnemers hebben gemaakt.

Het thema voor de recreanten is “Lijnenspel”. Voor de gevorderden blijft de opdracht een verrassing. De bloemen en de ondergrond staan voor alle deelnemers klaar. Iedereen begint dus met hetzelfde materiaal. Ook benieuwd hoeveel verschillende stukken je kunt maken met dezelfde bloemen? Doe mee! Je hoeft geen ervaren bloemschikker te zijn om deel te nemen. Plezier in het bloemschikken en gezelligheid staan voorop. Het is leuk, inspirerend en informatief. Je ziet hoe anderen de opdracht invullen en krijgt nuttige tips van de jury.

Leden van Groei&Bloei betalen €45,-, niet leden €55,-. Dit is inclusief alle materialen, de lunch en toegang tot de bloemschikdemonstratie. Bezoekers mogen ’s middag naar binnen voor €7,-, niet leden betalen €10,-. Lootjes voor de bloemstukken van Melissa kunnen bij binnenkomst worden gekocht.

In het multifunctioneel centrum “De Wier”, De Telle 21, 9247BH in Ureterp heten we iedereen van harte welkom!

Noord Nederlands Bloemschikevenement.
Contact: NNBE.Groei@gmail.com

Varia

 • Kijk in de tuinkalender  van Groei en Bloei, daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in januari / februari. Deze maand staat in het teken van snoeien, kalken van je gazon en tuinvogels verzorgen.
 • Kijk ook bij de provincie  voor het aanvragen van subsidie voor regentonnen en dergelijke. Dit in verband met klimaatadaptieve en biodiverse maatregelen van de provincie Flevoland. 

Agenda 2024

 • 5 februari  Inspiratie avond met lezing en 3D dia’s van Piet Boersma
 • 17 februari Excursie naar Waterman Onions
 • 11 maart Algemene ledenvergadering  met direct daarna lezing van Nienke Plantinga
 • 20 april gereserveerd voor Tegel eruit en Plant erin. Meer info volgt.
 • 4 mei gereserveerd voor Plantjes en Zadenruil dag. Ga nu alvast stekken maken!!
 • 13 mei Lezing van Marieke Nolsen over de Pluktuin
 • 6 Juni Eendaagse tuinenreis naar Duitsland. U kunt nog aanmelden
 • 16-22 Juni Rondreis Schotland. U kunt nog aanmelden

Zie voor meer info de wintereditie van Polderbloeionze website en de landelijke website