Noordoostpolder

Excursie naar Keukenhof met de bus op zaterdag 18 april 2020.
Georganiseerd door Groei&Bloei Lelystad

Wie kent Keukenhof niet? Waarschijnlijk is iedereen er weleens geweest. De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 ha.

In 1949 had een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs, het plan opgevat om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. De gemeente Lisse stelde, dankzij een zeer enthousiaste burgemeester, het terrein ter beschikking en het lentepark Keukenhof was een feit. In 2020 bestaat het park dus 71 jaar.

In acht weken tijd laat Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteelt te bieden heeft. In het park ligt de nadruk op de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen, waarbij rond de 100 inzenders hun levende catalogus laten zien. Elke inzender krijgt een deel van het park toegewezen. De ontwerpers van Keukenhof maken het ontwerp voor het hele park. Over de invulling van ‘hun deel’ is er nauw overleg met de inzender over de kleuren, de hoogtes en bloeitijd. In de herfst levert de inzender alle bloembollen aan, die vanaf september de grond in gaan. De miljoenen bollen worden  door de 35 tuinlieden van Keukenhof ingeplant, wat zo’n 3 maanden duurt. Verder zijn er zo’n 20 bloemenshows waar 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten laten zien.

Het thema van het park in 2020 is A World of Colours.

We zijn in Keukenhof rond 14 uur om de files op de heen-en terugweg te vermijden. En aan het eind van de middag is het park minder druk, wat ons wel prettig lijkt. Na een kopje koffie of thee met iets lekkers houdt onze voormalige voorzitter Marika Schnitker speciaal voor ons een inleidend praatje. Zij werkt al jaren als vrijwilliger op Keukenhof waar ze, samen met andere Groei & Bloei collega’s uit het hele land, de bezoekers van Keukenhof van informatie voorziet. Ze vertelt aan de hand van een plattegrond over de geschiedenis van het park, wat er te zien is, de inrichting van de perken, de tuinwikkeling van de wijze van inplanten, wat lasagnebeplanting is en welke stukken het meest interessant zijn om te gaan bekijken.

We kunnen dan zelf de orchideeëntentoonstelling in het Beatrixpaviljoen, de binnentuinen, de enorme Hostacollectie of de Amaryllissen in het WAP gaan bewonderen.

Als je aan het eind van de dag in een restaurant iets wil eten (op eigen kosten) zullen we om zes uur verzamelen in het Willem Alexander Paviljoen. Maar je bent ook vrij om zelf eten mee te nemen en nog wat langer in het park rond te lopen. Het vertrek met de bus richting Lelystad is gepland om 19 uur.

De bus vertrekt vanaf het Zuiderwagenplein in Lelystad om 12.30 uur.

De kosten voor de entree, de busreis en koffie of thee zijn
voor leden: € 35,- per persoon
voor niet-leden: € 40,-. per persoon

Opgeven

Aanmelden kan tot 24 maart 2010.

Dit doe je via info(at)noordoostpolder.groei.nl.
Geef aan of je met 1 of 2 personen komt.
Je aanmelding is definitief na betaling.
Je kunt het te betalen bedrag overmaken op rekening :
NL04 ABNA 0405 6542 94
Groei & Bloei Emmeloord
Vermeld "Keukenhof" bij de betaling.