Noordoostpolder

Ons bezoek aan Kwekerij Van der Velde in Heerde

Of het de zomervakantie was of het coronavirus…? Uiteindelijk zijn we met drie personen vrijdag 24 juli 2020, 13.30 uur vertrokken van De Deel naar Kwekerij Van der Velde in Heerde. Hier stond ‘nummer vier’ al op ons te wachten. Vanwege het kleine aantal deelnemers hebben we helaas de rondleiding af moeten zeggen, maar dat maakte het bezoek niet minder leuk en interessant!
 

Zodra we de snelweg afgingen waande ik mij gelijk op vakantie. Tussen de maisvelden en na het oversteken van het Apeldoorns kanaal, wat er uiterst pittoresk uitzag, waren we zo bij Kwekerij Van der Velde. Zij kweken dus Fuchsia’s, Pelargoniums, eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten. De collectie Fuchsia’s en Pelargoniums is indrukwekkend. Wel zo’n 400! soorten pelargoniums (geraniums) en 3600 soorten fuchsia’s, welke voor een deel uit de collectie van de beroemde en internationaal gewaardeerde kwekerij C. Spek komen. En dit allemaal in 5000 m2 kas. Ik werd gelijk ‘hebberig’… en kon het niet laten en ben met prachtige planten naar huis gegaan. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten Geraniums/Pelargoniums zijn, heel bijzonder. Wat een kleur. Veel heb ik opgestoken van mijn reisgenoot Gerrit. Hij weet super veel van allerlei planten en ik kan nog wel wat leren… Ook de Fuchsia’s vind ik altijd prachtig en ze waren er in zoveel verschillende vormen en kleuren. Van de winterharde soorten heb ik er ook wat mee genomen.

Na een heerlijk kopje koffie met appelplaatcake, op een overdekt terras met druiven aan pergola’s die het plaatje compleet maakten, hebben we door de pluktuin gestruind.

Met een leuk prieel in het midden, de bloembedden hieromheen, gescheiden door graspaden, een mooi extraatje. Er staan veel bloemen die je in de winkel niet zo snel tegenkomt als snijbloem. Eenjarige soorten waaronder Zinnia’s, Zonnebloemen, Malva etc. Ook vaste planten als Ridderspoor en Vrouwenmantel. En zelfs Kardoen! Ook hier heb ik mij laten verleiden tot het knippen van een boeket. Zo’n bos op mijn schoorsteenmantel wordt ik zo gelukkig  en blij van!!

Kortom, Kwekerij Van der Velde is wat mij betreft een aanrader!

kwekerijvandervelde

Marjan Marinissen