Noordoostpolder

Terugblik

Terugblik Open Tuinen Weekend 25 en 26 juni 2022 in en rondom Tollebeek

25 en 26 juni 2022 was er Open Tuinen Weekend, voor het eerst weer na een corona periode van twee jaar. Voor slechts 5 euro krijg je 2 dagen toegang tot zo’n 10 unieke tuinen in en rondom Tollebeek.

De tuinen

Er waren 10 tuinen te bezoeken en iedere tuin was anders. Er was een prairietuin die door vrijwilligers onderhouden wordt, verder een fuchsiatuin, dorpstuinen, grote tuinen, kleine tuinen, een kruidentuin, tuinen aan het water.  Iedere tuin zat vol verrassingen. Sommige tuinen waarvan je vanaf de weg niet kunt vermoeden wat een pareltje erachter ligt. Een regenboogtuin waar je verrast wordt door de hoeveelheid kleuren en de creativiteit van de eigenaren.

Verbinding

Als bezoeker is het erg leuk de tuinen te bezoeken. Je kijkt in de folder naar de deelnemende tuinen, stapt op de fiets en gaat op zoek naar een huis of hek met een vlag van de Open Tuinen. Vaak zie je aan het aantal auto’s en fietsen in een bepaalde weg al waar de tuin is die je kunt bezoeken. Je komt andere deelnemers tegen. Veel zijn met elkaar aan de praat, vertellen elkaar waar de mooiste tuinen zijn, of zijn met de tuineigenaren in gesprek.
De huis en tuineigenaren zijn op hun beurt keer op keer heel gastvrij. Ze vertellen met passie over hun bloemen, planten en bomen. Bij sommige tuinen krijgt je wat te drinken aangeboden, bij andere tuineigenaren kan je voor een klein bedrag koffie of thee met wat lekkers krijgen. Ook waren er tuineigenaren die stekjes verkochten ( een stekkie voor een gekkie)

Al met al een hele fijne sfeer van iedereen die betrokken was. Het goede weer hielp daar ook goed aan mee!

Biodiversiteit

Geen tuin is hetzelfde, maar wat ze gemeen hebben was de enorme biodiversiteit. De tuinen staan vol met (fruit)bomen, varens, en honderden soorten bloemen en struiken. Veel tuinen hebben moestuintjes, vijvers en plekken waar veel zon of juist veel schaduw is, waardoor verschillende planten het daar goed doen.

Kortom een Open Tuinen Weekend waar wij als commissie met veel plezier op terugkijken!