Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Wordt het dit jaar weer zo’n warme zomer? Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin een fijne groene plek.
In bebouwd gebied heb je te maken met veel wegen en gebouwen, minder groen en water en minder wind. Hierdoor blijft de warmte langer hangen tussen de huizen en is de temperatuur hoger dan op het platteland. Dit komt grotendeels doordat stenen de eigenschap hebben warmte te absorberen. De gevoelstemperatuur ligt daardoor vaak nog hoger dan de werkelijke temperatuur. Airconditioning en verkeer, activiteiten waarbij warmte vrijkomt, maken het vaak nog een graadje erger. Extreme hitte kan gezondheidsproblemen opleveren voor kwetsbare groepen zoals mensen met longaandoeningen, ouderen en kinderen. Tijdens hittegolven nemen zowel ziekenhuisopnames als sterfte aanmerkelijk toe.
Verkoelende maatregelen
Gemeenten in Nederland nemen op steeds meer plekken verkoelende maatregelen. Bijvoorbeeld met meer groen en bomen om schaduwroutes te creëren of bewegend water in de stad. Bij nieuwbouwplannen wordt ook goed gekeken hoe woningen aangepast kunnen worden op de steeds warmere zomers. Ook in eigen tuin kun je met de juiste maatregelen zelf zorgen voor verkoeling. Tuinen met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan een versteende tuin. In gevoelstemperatuur scheelt dit zelfs nog meer.
Hoe zorg je voor verkoeling in de tuin? Zes tips.
Op deze manier kun je in eigen tuin genieten van een koele plek in de zomer en je vergroot gelijk de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren.