Noordoostpolder

Astrantia: Zeeuws knoopje

Eén van de meest dankbare zomerbloeiers is het Zeeuws Knoopje: Astrantia.

Maand na maand laat hij ons genieten van zijn kleine kleurrijke schermvormige bloei. Als je de bloemen van dichtbij bekijkt, zie je, dat ze bestaan uit kransen met hele kleine bloemetjes, die omgeven zijn met schutblaadjes.

Astrantia doet het op elke grond, mits die in de zomer maar vochtig genoeg is: hoe meer vocht hoe meer zon ze kunnen verdragen.

Hier staan ze in de halfschaduw en hebben het daar goed naar hun zin. Na de bloei knip ik de planten altijd terug: daardoor belonen ze mij met een tweede bloei.

Astrantia’s kun je vermeerderen door te scheuren, maar ze zaaien zich ook gemakkelijk uit.

Alleen….de zaailingen zullen vaak anders van kleur zijn dan de moederplant. Op zich kan dat hele mooie verassingen opleveren. Hoogte van de planten inclusief bloem is rond de 80-90 cm.

Hier staan diverse soorten:

Astrantia major ‘Claret’ met prachtige dieprode bloemen.

Astrantia major ‘Rosea’: een zeer rijk bloeiende roze variëteit.

Astrantia major ‘Shaggy’: met mooie grote wit/groene bloemen.

Astrantia major ‘Sunningdale Variegated’ is een lang bloeiende variëteit met roze bloemen en prachtige bonte bladeren: ook zonder bloei is dit een schitterende plant.

Astrantia Maxima heeft mooie grote ‘oudroze’ bloemen. De bloembladjes van deze Maxima zijn niet rond, zoals bij de andere variëteiten, maar puntig.
Nadeel van deze plant is dat hij woekerneigingen heeft.

 

Wies Voesten