Als je vlinders, bijen en hommels in je tuin wilt hebben, kun je het beste enkele vlinderstuiken aanplanten. Ze zijn er in diverse soorten, maten en kleuren. De bloei valt meestal in juli-augustus en kan doorgaan tot ver in september. Hommels, bijen en vele soorten vlinders zijn er dol op. Zeer zeker ook de Kolibrievlinder, die hier de laatste twee jaren steeds te gast was.
Om een uitbundige bloei te krijgen, moet je Vlinderstruiken ieder voorjaar na de vorst, tot op 50 cm., flink terugsnoeien: ze bloeien nl. op de nieuwe jonge scheuten. Snoei je niet , dan verhouten de takken: ze krijgen minder blad en ook minder bloemen.
Op een zonnige plaats in onze vruchtbare poldergrond belonen ze je elk jaar met vele mooie langwerpige pluimvormige bloemen. Er staan hier diverse soorten Davidii: zoals de witbloeiende White Profusion, de paarsbloeiende Dartmoor, de wat lagere blauwpaars bloeiende Lochinch, met mooi grijsgroen blad, de bontbladige Harlequin, met opvallend groen crème wit blad en de bontbladige Santana, met schitterend geel groen blad. Ook de geelbloeiende Buddleja weyeriana 'Sungold' staat in onze tuin: een echte blikvanger.
Vlinderstruiken zaaien zich hier regelmatig uit, maar die zaailingen hebben vaak niet de kleur van de moederplant. Om dezelfde kleur te verkrijgen kun je ze stekken:
van afgesnoeide takken in het voorjaar kun je stekken van 20-30 cm snijden en in vochtige losse humusrijke aarde steken. Ze zullen snel wortelen en nog in het zelfde jaar vertakken. Stekken maken kan ook in de zomer: snij dan jonge scheuten net onder een ‘blad paar’ af en steek ook deze met de bladogen in vochtige grond.
Succes.
Wies Voesten.