Noordoostpolder

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’: Schoonbes’

Callicarpa is een eigenlijk een onopvallende, bladverliezende, winterharde heester met ovaal tegenover elkaar staande groene bladeren. De Callicarpa bloeit van juni tot augustus met kleine bloemetjes, die in de oksels van de takken en twijgen zitten en die per soort variëren van roze tot lila tot paars. Na de bloei ontwikkelen zich de bessen in kransvormige trossen, die eerst onopvallend grijs van kleur zijn en die daarna langzaam verkleuren naar schitterend metaalachtige violet paars. In combinatie met de paarse nerven in het blad geeft dat een prachtig effect. Pas rond half december, als het blad gevallen is, laat de struik goed zien waarom hij alom gewaardeerd wordt: duizenden schitterende paarse bessen op de bladerloze  takken, maken van deze heester een schoonheid.

De vruchten schijnen erg bitter te zijn voor de vogels; dus bijna de gehele winter kun je genieten van deze kleurenpracht.
De prachtige bebeste takken zijn ook erg goed te gebruiken in een vaas  in najaarsboeketten en herfstkransen etc.

Er zijn diverse soorten en variëteiten, maar de bekendste met de meest opvallende bessen is wel de Callicarpa bodinieri ‘Profusion’.In onze tuin hebben deze heesters een hoogte van ruim 2 meter. Ze staan op een zonnige tot half beschaduwde, niet te droge plaats en hebben het daar erg naar hun zin.
Voor optimale besvorming, zou je eigenlijk 2 exemplaren moeten aanplanten (voorop gesteld, dat je er ruimte voor hebt), zodat er  kruisbestuiving plaats kan vinden.

Mocht je de komende tijd nog eens bij een kwekerij of tuincentrum komen, dan loont het zeer zeker de moeite, om ook eens uit kijken naar deze Callicarpa’s: je haalt hiermee echt een paar blikvangers naar  je tuin…………….

Wies Voesten