Noordoostpolder

Ceratostigma (Loodkruid)

Een prachtige laatbloeier, die niet over het hoofd te zien is.

Er zijn meerdere soorten, maar de bekendste is wel de Plumbaginoides.

Het is een kruipende bodembedekker met mooi groen blad, dat in augustus/september opvallend rood verkleurd. Van eind juli tot in oktober laat de plant ons genieten van opvallende staalblauwe bloemetjes.

In het voorjaar komen ze wat laat boven de grond. Nadeel is wel, dat ze een aardige expansiedrift hebben, maar sommige beauty’s zijn de zonde waard…………

Plumbaginoides is goed winterhard.

Plumbaginoides griffithii is een bodembedekkende half heester van rond de 40 cm., dat breed uitgroeit. Griffithii bloeit vanaf eind augustus met dezelfde blauwe bloemetjes en ook hier vind de mooie bladverkleuring plaats.

Ceratostigma willmottianum: een bladverliezende struikje van 80 cm hoog met opvallende rode stengels. De kleine appelgroene blaadjes verkleuren naar bronsgroen in de herfst Om hem mooi compact te houden, snoei je hem in maart /april tot op 20 cm terug. 

Helaas zijn deze beide struikjes niet betrouwbaar winterhard: geef ze een beschutte plaats in de border. Om vorstschade te voorkomen, is het raadzaam om ze in koude winters af te dekken.

Loodkruid kan goed tegen droogte en houdt van een half beschaduwde plaats in kalkrijke grond. Dus: hier in de polder gedijen ze prima. Plant ze in het voorjaar of vroege zomer, zodat ze ruim de tijd hebben om voor de winter een sterk wortelgestel te ontwikkelen.


Wies Voesten