Noordoostpolder

Clerodendrum

Een van de meest bijzondere planten in onze tuin vind ik de Clerodendrum. Dit geslacht is familie van de Verbenaceae (ijzerhard) en heeft diverse bijnamen, zoals: ‘Kansenboom’, ‘ Mexicaanse Hortensia’ en ‘Pindakaas struik/plant’.
Er zijn verschillende soorten, waarvan  er maar enkelen (redelijk) winterhard zijn.
 

De Clerodendrum  Bungeii  vind ik wel de mooiste. Wat hem apart maakt,  zijn de eigenschappen.
Clerodendrum Bungei kan ruim 2 meter hoog worden. In strenge winters wil hij nog wel eens  flink invriezen, maar de plant loopt eigenlijk altijd weer uit en krijgt dan opvallende rode stelen en mooie roodgroene bladeren.
Deze bladeren kunnen wel 20 cm groot worden, kleuren later in het seizoen groener, terwijl de achterkant rood blijft. Bij de minste of geringste aanraking scheidt de plant een soort  pindakaasgeur af.
Hij bloeit zo’n beetje van augustus tot ver in september met grote schermen/bollen,  die bestaan uit stervormige bloemetjes met een dieproze/rode kleur.
Hoe meer de struik vertakt is, hoe meer bloemen hij zal produceren.

Een plaatsje in de zon, of half schaduw heeft zijn voorkeur.

Er zijn twee variëteiten: bovengenoemde Clerodendrum bungei en de bontbladige Clerodendrum bungei  ‘Pink Diamond’: voor wie van bontbladige planten houdt, is dit echt een beauty.Helaas niet  winterhard: afdekken is een must.
Het enige nadeel van de Clerodenrum is  zijn woeker-woede.  Om dat te voorkomen, kun je hem  beter  in een stevige grote boompot zetten ( waarvan je een gedeelte van de bodem hebt weggehaald) en met pot en al in de grond graven. 

De plant is ‘de zonde’ meer dan waard!!  

Wies Voesten