Noordoostpolder

DwergIrissen

‘Iris’ betekent ‘regenboog’ en dat past prima bij dit plantengeslacht: in de bloemen van deze bollen en/of rhizomen (verdikte wortelstokken) kom je werkelijk alle kleuren van de regenboog tegen. Er zijn dwergirissen van 10 cm., maar ook reuzenirissen van zeker 150 cm. Ze behoren allemaal tot de Lissenfamilie.

Zelf ben ik o.a. een liefhebber van de vroegbloeiende dwergirissen, w.o. diverse Iris reticulata variëteiten. Dit bolgewas komt oorspronkelijk uit Turkije en de Kaukasus en omgeving. Samen met Sneeuwklokjes en Helleborussen geven ze al vroeg veel kleur aan de tuin: dwerg irissen bloeien n.l. al vanaf maart tot half april met geurende bloemen in verschillende blauw- met geel- of met wittinten. De bloemen worden maar 10-15 cm hoog, maar ‘over het hoofd zien’ is er niet bij: in verhouding tot de rest van het plantje zijn deze opmerkelijke bloemen erg groot.

De bollen worden in oktober-november geplant op zonnige /half schaduwrijke plaatsen met goed doorlatende grond: vooral in de zomer moet de bodem relatief droog blijven. Diverse variëteiten staan hier al enkele jaren in de borders, maar ook in de windsingel en de pollen worden alleen maar groter en mooier .

Er is één nadeel: het blad begint na de bloei te groeien: wordt lang en sprietig en sterft dan af. Niet echt fraai, maar afknippen mag niet: de bollen halen nl. voedsel uit de bladeren. Die afstervende bladeren kun je onder het loof van de opkomende vaste planten wegwerken………

Elke jaar in oktober krijgen de bollenborders een dikke laag compost en vanaf februari/maart is het genieten van de kleurenpracht.

Enkele soorten hier zijn:

Katharine Hodgkin: lichtblauwe  bloemblaadjes: met geel met groene luipaardachtige vlekken

'J.S. Dijt': paars-violet met oranje/gele streep.

'Purple Gem': warm paars met witte streep.

'George': grote donker paars bloem met geel /witte strepen,

'Harmony': mooi helder blauw met geel witte strepen/vlekken.