Distels kennen we eigenlijk alleen als onkruid, maar er zijn veel gecultiveerde soorten met opvallende bloeiwijzen in prachtige kleuren.
De kruisdistelfamilie (Eryngium) bestaat uit ruim 200 soorten en hoort thuis onder de schermbloemigen. Doordat de stelen van de bloemschermen zo kort zijn, zien wij ze meer als bloemhoofdjes. Er zijn één- en tweejarige soorten, maar ook vaste planten. De hoogte verschilt van 50 cm. tot ruim 1 meter. Distels houden van een plekje in de zon op droge, goed doorlatende grond, die niet al te ‘rijk’ is: hier zullen ze zich ook uitzaaien. Ze zijn prima winterhard, maar in natte winters kunnen ze wegrotten.
Ze bloeien al vanaf begin juli met witte, blauwe of paarsblauw bloemen. Deze zijn voor hommels bijen, vlinders en allerlei andere insecten onweerstaanbaar.
De mooiste Eryngiums die hier staan zijn:
Eryngium alpinum, de alpendistel: een vaste plant met schitterende felblauwe bloemhoofden.
Eryngium yuccifolium, Eryngium agavifolium en Eryngium Eburneum zijn allen wintergroene distels met mooie regelmatige bladrozetten, waaruit bloemstelen groeien van 1 meter lang, die tientallen witgroene bloemhoofdjes krijgen.
Eryngium planum: een vaste plant in vele variaties met bloemen variërend van lichtblauw tot paars.
Eryngium bourgatii vertakt zich rijkelijk, krijgt vele opvallend blauwe bloemhoofdjes, maar is helaas niet langlevend.
Eryngium tripartitum is met zijn ontelbare staalblauwe bloemen een echte beauty.
Eryngium giganteum ‘Miss Wilmotts’ Ghost’: een tweejarige onschuldig uitziende plant met eironde bladeren, die niet doet vermoeden, dat er stengels met grijsblauwe kegelbloemen uit voort komen, met bijzondere grijsgroen gemarmerde schutbladeren. Het verhaal wil, dat de rijke 19de -eeuwse tuindame Miss Ellen Wilmott steevast zaden van bovengenoemde kruisdistel in haar zakken had zitten, die ze, op bezoek in andere tuinen, stiekem her en der uit uitstrooide. Maar als je die kruisdistel eenmaal in bloei hebt zien staan, kun je Miss Wilmotts’ zaai-acties eigenlijk alleen maar toejuichen!!
Wies Voesten