Noordoostpolder

Euphorbia: Wolfsmelk

Euphorbia is een plantengeslacht met ruim 2000 soorten. Naast kamerplanten, zoals de Kerstster en de Christusdoorn, bestaat deze plantengroep vooral uit tuinplanten. Deze hebben vaak prachtig decoratief blad: blauw/groen of rood/groen van kleur, meestal lancetvormig en bij veel soorten zie je die bladeren ook nog eens op een ongewone manier aan de stengels staan. Ook de bloeiwijze is bijzonder: trosjes komachtige schutbladeren met bloemetjes in opvallend geel/groen of oranje/rood bloeien dicht op elkaar. In Hollandse tuinen zie je meestal de wintergroene Euphorbia’s: er zijn kruipende soorten van 5 cm. tot struikachtige planten van bijna 2 meter. De Nederlandse naam ‘Wolfsmelk’ verwijst naar het witte melkachtige (verraderlijke) sap, dat bij het kneuzen van blaadjes of het knippen van stengels vrijkomt: wees er voorzichtig mee! Buiten het feit, dat het sap giftig is, is het ook gevaarlijk voor de huid en de ogen. 
Enkele opvallende soorten die hier in de tuin staan:

Euphorbia myrsinites: een 5 cm. lage plant met lange liggende stengels met kleine blauw/groene kransvormende blaadjes. In maart-april komen daar prachtige geel/groene bloemen aan. Houdt van een zonnig plekje.
In strenge winters, kan hij wel wat bescherming gebruiken.

Euphorbia griffithii ‘Fireglow’: met mooie groen/rode lancetvormige blaadjes aan rode stelen en met schitterende oranje/rode bloemen in het voorjaar. Op een zonnige plaats wordt hij ongeveer 75 cm.

Euphorbia chariacias ‘Tasmanian Tiger’ heeft bont gestreepte bladeren: crême/wit met blauwgroen. Lichtgele bloemen sieren deze plant vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer. Op een zonnige plek wordt hij 70 cm hoog.

Euphorbia lathyris: een 2 jarige kruisbladwolfsmelk met blauw/grijs langwerpig blad, die hier een hoogte bereikt van soms bijna 200 cm. De bloemen verschijnen van juni tot augustus. De plant zaait zich lekker uit J

Wies Voesten