Eén van de opvallendste en dankbaarste winter/voorjaarsbloeiers is de Helleborus: een groenblijvende vaste plant, met kleurrijke bloemen tot in mei.
Er zijn diverse soorten, waarvan de H.Argutifolius (met gekarteld blad), de H.Foetidus (met sprietig blad) de grootste zijn: beiden met trosvormige bloemen op lange stevige stelen en groen/wit bloeiend. De bekendste Helleborus is de H.Orientalis, die weer onderverdeeld kan worden in diverse variëteiten, w.o. ook sommige botanische soorten vallen. H. orientalis soorten hebben enkele -, half dubbele - (de zgn. Anemoonbloemigen) en dubbele bloemen in vele kleurschakeringen. Eén van de mooiste is wel de H. orientalis Picotee: zijn bloemen hebben een prachtige donker met licht gekleurde buitenkant, terwijl de binnenkant contrasterend van kleur is: licht met opvallend scherp getekende donkere aderen. Helleborusbloemen vormen veel zaad, dat u het beste kunt zaaien zo gauw het rijp is en het liefst in de volle grond. Daarna is het een geduldkwestie: de eerste kiemblaadjes laten zich in februari/maart van het jaar erop zien en de eerste bloemen kun je meestal pas na een jaar of 3 bewonderen. Doordat de bijen/hommels van bloem naar bloem vliegen, hebben de zaailingen vaak niet meer de kleur van de moederplant.
Het blad van de H.orientalis variëteiten raakt vaak beschadigd door regen, hagel, wind en vorst: daarom knippen we dat er elk jaar in januari af. In deze beschadigingen kunnen gemakkelijk schimmels ‘nestelen’, die de gehele plant kunnen aantasten, waardoor de kans bestaat dat die wegrot. Na de knipbeurt vormt de plant binnen een paar weken nieuw fris groen blad.
Kijk ook eens op GOOGLE bij: ‘Helleborusdagen’ of ‘Helleborussen’ voor info over Open Dagen in tuinen en op kwekerijen.