Noordoostpolder

Pulmonaria: Longkruid

Pulmo = latijns voor long: een menselijke (zieke) long schijnt te lijken op het gevlekte longkruidblad. Vroeger werd er gedacht dat deze plant geschikt was om longziektes te genezen, maar: echt bewezen is dat niet. Wie heeft ze niet in de tuin? Het zijn dankbare langbloeiende bodembedekkers met prachtig  groen/grijs gevlekt harig blad, waar de slakken van afblijven. Doordat ze onderling gemakkelijk kruisen, ontstaan er vaak prachtige nieuwe variëteiten.

De meest bekende Pulmonaria’s zijn:

P. angustifoila met effen groen blad en blauwe bloemen

P. longifolia met langwerpig grijs groen gevlekt blad: ook met blauwe bloemen.

P. officionalis met gevlekt blad en blauw/paarse/roze bloemen.

P. rubra met effen groen blad en roze/rode bloemen.

P. saccharata met gevlekt blad met donker lila en blauwe bloemen.

Hier in de (half)schaduw groeien ongeveer 35 verschillende variëteiten: de één met nog mooier blad dan de ander. Ze bloeien in maart/april, maar zo gauw de bloemen op hun retour zijn, knip ik ze af: het gaat mij puur om de prachtige bladeren: wonderlijk effen grijs, zoals bij P. Maxima, of groen grijs, zoals bij Diana Claire, of langwerpig smal gevlekt als bij ‘Silver Bouquet’.  

Meest bijzondere plant in mijn collectie is  P. rubra ‘David Ward’: met zijn groene bladeren en crème witte rand lijkt deze Pulmonaria van afstand meer op een Hosta!

Plant Pulmonaria’s op een redelijk vochtige plek in de halfschaduw. Wordt de grond te droog, dan is de plant erg vatbaar voor meeldauw. Beste remedie: blad afknippen! Het nieuwe blad dat snel weer aangroeit heeft er minder tot geen last meer van………..