Noordoostpolder

Onze excursie in het Voedselbos in Emmeloord

Maandagavond 17 augustus 2020 zijn we met ruim 15 personen hartelijk ontvangen door Arend Netjes, in het IVN gebouw met koffie en thee, voor een excursie door het voedselbos.

Het weer volgens de buienradar zou meevallen. Helaas lieten de buien zich niet sturen en werden we getrakteerd op fiks wat regen en onweer.

Na een half uur uitleg over hoe het voedselbos in Emmeloord gestart was zijn we het bos in gegaan.

Langs een veld met langs de rand bessen en frambozen en een bramenwal naar het ‘stinzenbos’. Hier zijn dit voorjaar allemaal bollen, zoals sneeuwklokjes geplant. Ook bijvoorbeeld longkruid of vingerhelmbloem zijn stinzenplanten. Wanneer de bomen nog geen blad hebben kunnen deze planten bloeien en zodra de schaduw van de bomen ontstaat verdwijnen ze weer uit het zicht. Na een kort bezoek aan de bijen, Arend is ook imker, zijn we verder over de met houtsnippers bedekte paden gelopen naar het stuk vrijgemaakte grond waar strokenlandbouw gestart is.

Hier staan appel- en perenbomen met daartussen sorghum en luzerne voor grondverbetering. Tussen de bomen is Russische smeerwortel geplant, ook deze zorgt voor bodemverbetering.

Arend vertelde over de problemen die ze in het voedselbos hebben met bosrank. Deze plant overwoekert zelfs hele bomen! Daarom is een deel van het bos omgetoverd tot weide met jonge fruitbomen waar de schapen van de Emmeloordse schaapskudde met enige regelmaat komen grazen, zodat deze ‘wildebras’ wat onder controle gehouden kan worden. Het Drents heideschaap is een ras dat de bosrank tot op de grond afknabbelt. Het was een mooie wandeling met een interessant verhaal over een bos dat aantrekkelijk moet zijn voor mens, vogels, insecten en andere dieren.

Een aanrader! Ga gerust een keer kijken, het bos is vrij toegankelijk.

Marjan Marinissen