Noordoostpolder

Colutea: Europese Blazenstruik

Op ons erf staan twee prachtige bijzondere struiken, waarvan de uitgebloeide oranje bloemen langzaam veranderen in blaasvormige donkerrode vruchten. 

De naam van deze oranje beauty’s met kleine blauwgroene blaadjes is: Colutea x media 'Copper Beauty'. Een hele mond vol, maar daardoor niet minder aantrekkelijk .

Er zijn ook nog geel bloeiende variaties, waarvan de Colutea arborescens de bekendste is. 

Colutea is een minder bekende, bladverliezende sierstruik, die tot de ‘Vlinderbloemigen’ behoort en eigenlijk zeer makkelijk te kweken is. Hij houdt van zon tot lichte schaduw en droge tot vochtige, voedzame grond. Op onze kalkrijke Polderbodem groeit hij als kool. Omdat de struik de neiging heeft om een beetje wild en breed uit te groeien, snoei ik hem elk voorjaar flink terug.

Dit komt de bloei ten goede: hij bloeit nl. veel uitbundiger op het nieuwe/jonge hout 

Wat ik erg waardeer bij deze heester is zijn lange bloeitijd: vanaf mei tot in september produceert hij onophoudelijk zijn bijzondere bloemen en opvallende blazen; bloem en blaas zitten dus gelijktijdig aan deze heester. Deze blazen zijn ook goed te gebruiken voor bloemstukken, of om te drogen

Nog een paar pluspunten: Colutea is niet windgevoelig en is zeer goed winterhard. De strenge februari vorst van dit jaar heeft hij glansrijk doorstaan!

Wies Voesten.