Noordoostpolder

Phlomis

Phlomis, of brandkruid, is een geslacht met ruim 100 verschillende variëteiten, w.o. ook enkele struikachtigen behoren. De twee bekendste en meest voorkomende zijn:

Phlomis russeliana en Phlomis tuberosa.

Phlomis russeliana is een nogal dominante tuinplant. Met zijn sterke wortelstokken baant hij zich een weg in de border, maar deze ‘zonde’ is hem vergeven, omdat hij zo bijzonder is. De mooie langwerpig, hartvormige, ietwat behaarde bladeren maken deze plant erg gewild. In juni  verschijnen de kransen met gele lipbloemen in 3 tot 5 etages aan sterke vierkante bloemstelen van rond de 80 -100 cm hoog. De bijzondere groei en bloei maakt deze planten erg decoratief.

Phlomis tuberosa Amazoneis een brandkruid met mooie grote frisgroene bladeren van wel 35 cm. Ook deze variëteit heeft vierkante stengels, maar de bloemen zijn lila/roze: ze verschijnen in kransen in juli om de stengels.
Phlomis  tuberosa wordt 120 -150 cm en heeft daardoor vaak meer dan  8 kransen boven elkaar. Deze plant is een beetje windgevoelig; zet hem daarom op een beschutte plaats, om uit elkaar vallen te voorkomen.

Phlomis soorten houden van een zonnige, niet al te natte plek in de border.
Zelfs als de Phlomis uitgebloeid is, zijn de planten nog zeer attractief vanwege de mooi gevormde zaaddozen: vooral in de winter geeft dit toch een extra sfeer aan de tuin.

Wies Voesten